Sari la conținut

Probleme de somn la copii: De ce își mișcă picioarele în timp ce dorm?

Cu siguranță, ai remarcat faptul că sunt nopți în care prichindelul tău este foarte agitat, dă din mâini și din picioare destul de mult. Ar putea fi din cauza oboselii, dar sunt cazuri în care mișcările periodice din timpul somnului reprezintă o problemă medicală. Iată ce explicații oferă medicul pediatru Mihaela Oros, specialist în somnologie…

Mișcările periodice din timpul somnului (PLMS) sunt mişcări repetitive ale membrelor care apar la intervale regulate (20-40 de secunde) şi pe care le poți simţi că pe nişte zvâcniri scurte sau mişcări convulsive ale musculaturii membrelor şi flexia anterioară a picioarelor.
În timpul unei nopţi aceste simptome pot dura de la câteva minute până la câteva ore.

Această afecţiune, tulburarea de mişcare periodică a membrelor în timpul somnului - PLMS - bine documentată la adulţi, a fost destul de recent aşezată pe lista afecţiunilor pediatrice ce apar cu o frecvenţă mare şi este de multe ori subdiagnosticată. Prevalența în populaţia generală a PLMS este de 3,9% iar în populaţia pediatrică de 11,9% şi este foarte des asociată cu sindromul ADHD şi Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO).

►Citește și Somnul copiilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

Cauzele mișcărilor periodice din timpul somnului

Cauzele exacte de apariţie ale tulburării de mişcare periodică a membrelor nu sunt deocamdată complet cunoscute. Studiile din literatură de specialitate nu au identificat în cazurile de PLMS modificări la nivelul sistemului nervos.
Tulburarea de mişcare periodică a membrelor în somn la copii este frecvent asociată cu nivele scăzute ale sideremiei sau feritinei.

Simptome

În unele cazuri PLMS se poate asocia cu sindromul picioarelor neliniştite (restless legs syndrome) care se manifesta prin prezenţa unei senzaţii inconfortabile în coapsa sau calves la debutul somnului sau în timpul unei treziri nocturne. Mersul său întinsul pot ameliora aceste senzaţii, cel puţin pe moment.

Totuşi studiile au arătat că multe persoane diagnosticate cu tulburarea de mişcare periodică a membrelor nu acuza nici un simptom. În general partenerul de somn al persoanei cu PLMS sau părinţii în cazul copiilor sunt cei care pot identifica mişcările membrelor din timpul somnului.

Chiar dacă în unele situaţii pacientul nu se trezeşte complet din somn ca urmare a apariţiei mişcărilor membrelor, PLMS afectează calitatea somnului, pacientul trezindu-se mai obosit decât s-a culcat.

Uneori tulburarea de mişcare periodică a membrelor poate să indice o altă afecţiune medicală precum apnee în somn, anemia feripriva, boala renală, diabet, ADHD, narcolepsie etc.

Cum se pune diagnosticul corect?

Când simptomatologia interfera cu somnul şi în special dacă determina somnolenta sau alte probleme în timpul zilei, pot fi necesare câteva investigaţii pentru diagnostic. Jurnalul de somn va ajuta la stabilirea unor repere legate de rutină de somn şi de trezirile din timpul nopţii.

Înregistrarea din timpul somnului (polisomnografia) permite evaluarea severităţii sindromului cât şi asocierea cu alte afecţiuni precum apneea de somn.

Ce tratament se recomandă?

Există anumite medicamente recomandate pentru tratarea tulburării de mişcare periodică a membrelor în somn. La copii administrarea de fier ameliorează simptomele PLMS în cele mai multe cazuri.

Atenție! Dacă suspectezi o astfel de afecţiune, cere sfatul medicului de familie sau al specialistului în somnologie.

Sursa: somn-copii.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!