Sari la conținut

Somnul copiilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

Pentru că zilele sunt mai lungi în sezonul estival, iar nopțile încep la ore mult mai înaintate decât în restul anului, programul de somn al copiilor suferă modificări. În plus, temperaturile ridicate dau și ele peste cap rutina prichindeilor. Iată care sunt recomandările medicului pediatru Mihaela Oros, specialist în somnologie...

Vara aduce cu ea pe lângă căldură o sumedenie de alţi stimuli: mai multă lumină, numeroase vizite şi călătorii, mai multă distracţie. Toate acestea pot diminua orele de somn, atât prin faptul că cei mici se vor culca mai târziu cât şi prin faptul că lumina soarelui îi poate trezi pe copii mult mai devreme dimineaţa.

Una din provocările păstrării rutinei de somn în timpul verii este de a pune copilul la somn cât încă afară este lumina. În acest sens vă puteţi ajuta de draperii sau jaluzele pentru a face camera mai întunecată. Acestea vor fi de folos şi la somnul din timpul zilei.

Fără a deveni rigizi – la urma urmei este vară pentru toată lumea şi este în regulă să ne culcăm cu toţii puţin mai târziu seara – este recomandat să păstrăm rutina şi programul de culcare cât mai regulat. Poate fi greu să luăm copiii de la joacă în timpul zilei, când distracţia este în toi. Este important însă că ei să doarmă peste zi chiar şi în timpul verii, cu atât mai mult cu cât activitatea lor fizică este mai intensă în această perioadă astfel ca perioada de refacere din timpul somnului de zi devine cu atât mai necesară.

►Citește și Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

Un copil prea obosit va adormi cu dificultate seara, iar somnul lui nu va fi liniştit astfel că, ţinând copilul treaz peste zi nu îl va face pe acesta să doarmă mai mult noaptea.

Somnul de peste zi ajuta aşadar copiii să doarmă mai bine şi în timpul nopţii. Chiar dacă ei opun oarecare rezistenţă insistaţi pentru această perioadă de repaus în timpul zilei, cu atât mai mult cu cât îi va proteja şi de expunerea la soare la orele de vârf.

Câte ore pe noapte ar trebui să doarmă un copil pe timpul verii?

Somnul este important pentru creşterea şi dezvoltarea neuropsihomotorie a copiilor. Necesarul de somn variază în funcţie de vârsta copiilor aşa cum sunt copii de aceeaşi vârstă care dorm mai mult ca alţii.

Iată un infografic foarte sugestiv:

Sursa: sleepfoundation.org

Garderoba de noapte pe timpul verii

Vara nu este nevoie să îmbrăcaţi copilul în pijamale lungi. Încercați un tricou cu mâneci scurte sau chiar doar un scutec dacă este foarte cald. Dacă folosiţi un sac de dormit alegeţi-l pe cel subţire, special pentru vară.

Care este temperatura optimă pentru somn?

Corpul bebeluşilor nu reglează temperatura la fel de bine ca şi adulţii, astfel ca ei se pot supraîncălzi mai uşor. În plus, copiii foarte mici nu pot înlătura singuri păturica sau nu îşi pot scoate hainele atunci când le este prea cald, astfle că depinde de noi menţinerea temperaturii cât mai confortabilă. Dacă aveți aer condiționat, păstraţi temperatură între 21-23 de grade Celsius în camera în care doarme copilul. Draperiile sau jaluzele trase vor contribui la menţinerea unei temperaturi mai scăzute în casă.


Cu prichindeii, la plajă

Dacă vă pregătiţi să plecaţi într-o excursie sau chiar pentru o zi la plajă, pregătiţi-vă să plecaţi după ce copilul se trezește dimineaţă sau imediat după somnul de zi, astfel încât să nu îi perturbaţi programul de somn şi să evitaţi orele cele mai călduroase.

Nu uitaţi să aplicaţi crema de soare şi să îi hidrataţi cât mai bine pe cei mici. Căldura intensă le poate produce disconfort, ei nu vor dormi bine şi vor fi iritaţi şi indispuşi. Aceste probleme pot fi evitate dacă ne asigurăm că sunt bine hidrataţi şi pielea protejată de soare.

 

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!