Sari la conținut

Bolile copilariei: rubeola, rujeola, oreion

Bolile copilariei nu sunt grave si permit imunizarea copilului. Este necesar a le recunoaste rapid si a lua masurile adecvate. Nu ezitati sa contactati pediatrul in cazul in care aveti o nelamurire.



Rubeola la copii


Este o boala usoara fara probleme, care poate trece chiar neobservata. perioada de incubatie este de la 10 la 21 de zile. Tusea si stranuturile persoanei contagioase sunt modurile de propagare a bolii. Molipsirea este puternica cu cateva zile inainte de  aparitia eruptiei si pe toata durata acesteia. Femeile insarcinate trebuie sa evite contactul cu cel bolnav, deoarece aceasta boala poate provoca malformatii ale fatului.

Simptome rubeola

Primul semn este aparitia eruptiei, mai intai pe fata, apoi pe tot corpul. Punctele sunt rosii si mari ca gamalia unui ac. Nu apar mancarimi, dar ganglionii pot fi umflati pe gat. Febra poate fi intre 38° si 39° C si nu dureaza mai mult de trei zile. Daca aveti vreo indoiala, puteti merge la un medic sa va confirme diagnosticul. Vaccinarea este posibila incepand cu a 15 -a luna de viata pentru copilul ce nu a avut boala. In orice caz, vaccinarea este recomandata fetitelor incepand cu varsta de 11 ani.

 

Rujeola la copii

Este o maladie virala contagioasa. Perioada de incubatie este de la 10 la 15 zile, iar copilul este contagios incepand cu a 6 –a zi inaintea eruptiei si 5 zile dupa aparitia acesteia. Virusul se transmite prin caile respiratorii. Vaccinarea este posibila intre lunile 12-14.

Simptome rujeola

Nasul curge, ochii sunt rosii, tuseste si temperatura ajunge la 39° C . Doua sau trei zile dupa, pe interiorul obrajilor apar puncte albe. Raman cateva zile inaintea aparitiei unei eruptii rosii cutanate in spatele urechilor si pe fata timp de o zi. In cea de a treia zi eruptia ajunge pe membre. Totul dispare, eruptie si febra, pana in a 10 –a zi de la debut.

Atentie: Aceasta boala poate fi grava la copilul mai mic de un an datorita complicatiilor. Pana in luna a 6 –a, bebelusul este protejat de anticorpii mamei care a avut boala.

 

Oreionul la copii


Aceasta afectiune virala atinge glandele salivare ce se afla in spatele urechilor. Perioada de incubatie este de 12 pana la 21 de zile, iar maladia este contagioasa in zilele de dinaintea aparitiei si 10 zile dupa.

Simptome oreion

Durerea in spatele urechii este primul semn, uneori aparand si febra de 38° C. Umflarea glandelor salivare sub urechi apare in doua zile si dureaza timp de 5 zile. Durerile de burta sau de cap se pot adauga celorlalte simptome.

Tratament: Trebuie calmata durerea cu ajutorul unor medicamente specifice. Dati-i copilului alimente usor de absorbit, multe lichide, evitand bauturile acidulate. Bautul cu paiul poate fi o solutie adecvata. Caldura poate deasemenea diminua durerea si umflarea glandelor, daca aceste simptome exista.

Atentie: Pot aparea tulburari de echilibru, de aceea trebuie urmarita cu atentie evolutia bolii.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!