Sari la conținut

Importanta cordonului ombilical

Cordonul ombilical al unui bebelus poate fi folosit pentru a salva viata oamenilor, iar momentul in care acesta este taiat, la nastere este foarte important. Cordonul ombilical contine celule stem care pot face diferenta intre viata si moarte in anumite situatii.

Cordonul ombilical are rolul de conexiune totala intre mama si fat, el fiind conectat la placenta, aceasta fiind, la randul ei, conectata la peretele uterin al mamei. Prin cordonul ombilical se transmit fatului substantele necesare vietii, precum si oxigenul esential supravietuirii copilului. Conform unui studiu recent din The Cochrane Library, in care au fost studiate 3.900 de mame si nou-nascutii lor, taierea cordonului ombilical nu trebuie facuta imediat dupa nastere. In cazurile in care cordonul ombilical a fost taiat dupa 1-3 minute de la nastere, nou-nascutii au avut o greutate mai mare si un nivel mai ridicat de fier in organism decat in cazul copiilor unde cordonul a fost taiat imediat.

In plus, in cazul copiilor al caror cordon ombilical a fost taiat imediat, s-a constatat un risc crescut de icter. Totusi, o asemenea problema dispare dupa doua saptamani de la nastere, insa poate cauza complicatii, daca nu este tratata. Esential de notat este faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda taierea lui dupa 1-3 minute de la nastere. In acest interval de timp sangele din cordonul omblical trece in circulatia sangvina a copilului.

Specialistii americani in obstetrica si ginecologie (American College of Obstetricians and Gynecologists) sustin insa ca taierea cordonului ombilical dupa 30-60 de secunde de la nastere aduce unele beneficii sanatatii copilului. Taierea rapida a cordonului ombilical pastreaza in acesta celule stem hematopoietice, care sunt similare celor gasite in maduva spinarii. Ele pot fi folosite in cazul transplanturilor efectuate in cazul unor boli grave. Celulele sunt prelevate din sangele ramas in cordonul ombilical, acesta putand fi pastrat in scop terapeutic.

Citeste si

Taierea cu intarziere a ombilical, benefica copilului
Ingrijirea ombilicului
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!