Sari la conținut

8 trucuri pentru masa cu biberonul

Statistica arata ca 67% dintre copii sunt hraniti artificial in primele sase luni de viata. Trecem peste faptul ca numarul lor este foarte mare si din dorinta de a imbunatatii viata acestora ne-am gandit ca trucurile pentru masa cu biberonul nu sunt doar utile ci si necesare.

Plastic sau sticla? Cel mai bine sticla. Bebelusul s-ar putea sa prefere biberonul din pastic pentru ca este mai prietenos la atingere, dar cel de sticla este de lunga durata si mult mai sanatos. In plus biberoanele de sticla sunt complet lipsite de riscul de a contine chimicale adaugate care pot trece in laptele baut de copil. Bisfenol A (BPA) nu se mai adauga in plasticul pentru biberoane de catva ani, dar paza buna este mai buna! Bisfenolul  A e cancerigen si se gasea (poate se mai gaseste) in sute de produse destinate copiilor de la biberoanele de plastic, pana la jucarii, conservele pentru bebelusi si  vesela de plastic pentru cei mici.

Cum alegi tetina biberonului? Cele mai multe din tetine sunt facute din silicon sau latex si au cele mai variate forme. Diferentele sunt date de "viteza de curgere" si dimensiune. Aici cel mai bine il lasi pe bebelusi sa aleaga care este forma care ii convine sau evaluezi singura care este tetina cu ajutorul careia mananca cel mai bine. Ceea ce este esential este ca tetina trebuie schimbata periodic. De regula o data pe luna, pentru a tine pasul cu ritmul de crestere al copilului. Un alt truc bun este cumperi mereu doua tetine identice (cele mai multe se si comercializeaza in pereche) pentru a avea un locuitor in cazul in care cea utilizata - si care este "preferata" copilului se strica sau se uzeaza. Tetinele din latex se strica mai repede decat cele din silicon, iar cei mai multi dintre copiii hraniti cu biberonul le prefera pe cele din latex.

Biberonul potrivit pentru nou-nascut

Sterlizeaza inainte de prima folosite. Testele au dovedit ca biberoanele si tetinele sunt sterile in momentul comercializarii. Cu toate acestea ramane valabil indmnul de a le sterliza inainte de prima utilizare. Cea mai buna cale aparatul pentru sterlizat, la putere maxima sau fierberea lor in apa, cinci minute.

Ce pui in biberon? Pentru nou-nascutul si copilul peste patru luni (in cazul celor hraniti artificial, la patru luni incepe diversificarea) nu au voie sa primeasca cu biberonul decat lapte matern sau formula de lapte compatibila cu varsta si nevoile lui. In biberon nu se pune nici apa, nici sucuri, nici piureruri subtiri, nici ceai. Dupa vrasta de patru luni cu biberonul i se poate oferi pe langa lapte, doar apa. Combinatia intre laptele praf si apa trebuie sa respecte exact proportia indicata. Prea multa apa aduce carente nutritionale, prea putina apa lezeaza rinichi copilului.

Laptele praf

Temperatura. Copiii urasc alimentele fierbinti. Genetic copilul este programat sa accepte hrana la temperatura corpului uman. Laptele matern are 37 de grade Celsius. Formula de lapte praf trebuie sa aiba fix 37 de grade.
 


Pozitia bebelusului. Daca micutul este alaptat artificial hranirea copilului trebuie facuta in bratelele mamei, ca si cum ar fi alaptat. Capul copilului trebuie sa stea pe cotul indoit al mamei, la orizontala, la nivelul sanilor. Nu face gresala sa lasi biberonul sprijinit de perna. Momentul in care copilul este hranit, mai ales in cazul celor mici si foarte mici este momentul de apropiere maxima de mama sa.

Ce cantitate de lapte ii dam?

Nu-l forta. Copilul stie singur cand s-a saturat. Impinge tetina din gura, intoarce capul si refuza sa continute sa suga. Daca creste normal in greutate lasa-l sa decida singur cand s-a saturat. Iti dai seama ca totul este in limite normale in primele doua saptamani de viata, dupa ritmul in care creste in greutate.




Schimbarea formulei de lapte praf. Este necesar sa schimbi formula de lapte daca micutul are diaree, daca se constipat frecvent, daca are pete rosii pe piele sau daca nu creste normal in greutate. Eruptiile cutanate sunt semunul unor intolerante la unul sau mai multi compusi, din formula de lapte praf. Cere mereu sfatul medicului pediatru.

Hranire cu biberon

Cat si cum se pastreaza biberonul cu lapte? Laptele ramas in biberon dupa masa copilului, se arunca. Laptele preparat tinut la temperatura camerei mai mult de doua ore se arunca. Laptele praf preparat se pastreaza in frigider 48 de ore. Laptele matern se poate pastra in frigider 12 ore. Laptele matern se poate congela si pastra la -18 grade vreme de trei luni.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!