Sari la conținut

Cât de periculoase sunt înţepăturile de ţânţari pentru copii?

Zilele trecute m-am îngrozit când am aflat că nişte prieteni au fost nevoiţi să îşi interneze fetiţa de 4 ani din cauza unei amărâte de bubiţe apărută după ce puştoaica a fost înţepată de un ţânţar. Am fost avertizată astă vară să pun la căruţul Alexiei plasă ca să nu o ciupească ţânţarii. Şi i-am pus. Dar acum ce mă fac, căci picea nu mai doarme în căruţ şi nici nu va ignora plasa care îi va „înceţoşa imaginea”?

(...)

Dacă tot am vorbit despre ţânţari, iată ce am aflat despre ei şi ciupiturile lor:

Există mai multe tipuri de ţânţari: unii activi doar seara şi noaptea, alţii chiar şi ziua. Aceste insecte stau ascunse sub frunze şi apar acolo unde e umezeală, în zonele împădurite, umbroase şi în locurile întunecoase din case. Ele sunt atrase şi de parfumurile dulci sau florale, dar şi de… mizerie. De înţepat, înţeapă doar femelele, deci, poate, ar trebui să spunem nu că „m-a ciupit ţânţarul”, ci „ţânţăroaica”!
De departe, cei mai expuşi şi cei mai sensibili la înţepăturile acestor insecte nesuferite sunt copiii. Pe bebeluşi îi poţi proteja punând plasă la căruţ. În plus, e bine ca acasă să ai la toate geamurile plase de ţânţari. Cât despre picii care nu mai stau în căruţ, cel mai recomandat e să îi dai înainte de a ieşi afară cu loţiuni speciale care alungă gângăniile. Eu ştiu doar de Off, dacă voi ştiţi şi alte astfel de loţiuni/spayuri, spuneţi-mi.

Dacă, totuşi, copiii au fost ciupiţi de ţânţari, iată ce puteţi face:
PASUL 1: puneţi un cub de gheaţă sau un prosop ud pe locul unde a fost înţepat. Astfel, umflătura va scădea şi senzaţia de mâncărime nu va mai fi atât de puternică
PASUL 2: după ce aţi îndepărtat cubul/prosopul ud, aplicaţi pe locul respectiv loţiune cu calamină pentru a opri iritaţia. O astfel de loţiune se poate prepara şi acasă, dacă nu aţi luat una specială de la farmacie: amestecaţi puţin bicarbonat de sodiu cu apă până obţineţi o pastă groasă. De asemenea, în funcţie de gravitate, se poate indica o cură de antihistaminice.

ÎNSĂ, dacă umflătura e prea mare, nu “cedează”, e bine de consultat un medic. Puştoaica de care vă spuneam la început, a fost ciupită în zona sprâncenei. În prima zi, mama ei a dat-o cu o cremă specială, a doua zi, umflătura a crescut. În secunda doi, au plecat la spital, iar cei de la camera de gardă nici nu a vrut să audă că nu vor să se interneze. Motivul: zona ochiului e ffff sensibilă, umflătura poate scădea, dar infecţia poate urca la creier dacă nu se administrează tratamentul adecvat. După o noapte de perfuzii, picea a fost acasă, bine, sănătoasă şi fără urmă de umflătură. Aşa că nu e de glumit!

(...)

Citește mai mult pe blogulmamei.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!