Sari la conținut

Mai devreme sau mai tarziu pentru invatarea unei limbi straine?

In societatea de astazi parintii considera ca invatarea unei limbi straine este un atu pe care trebuie sa il treaca neaparat in “portofoliul” copilului lor. Si asta pentru ca o limba straina este extrem de importanta pentru reusita in viata sociala si profesionala de astazi. Dar oare la ce varsta este cel mai usor de invatat o alta limba?
 
Vedem ore optionale de limbi straine inca de la grupa mica. Foarte multi parinti isi inscriu copiii la aceste cursuri in speranta ca vor invata repede si usor o limba straina. Sa vedem cat de eficiente sunt cursurile timpurii de limbi straine. 
 
1. Un lucru este sigur: copiii invata o limba in mod diferit fata de adulti.
In gradinite invatarea trebuie sa aiba loc altfel decat in clasele primare sau gimnaziale. Copiii mici sunt atrasi prin joc, iar invatarea cuvintelor trebuie sa se faca prin asociere cu elemente din joc. Ei invata foarte usor si isi pot construi un vocabular bogat acum, cu conditia de a fi stimulati in permanenta dupa metodele folosite la invatarea limbajului: prezentarea obiectului si repetare.  
 
2. Sunt copii mici mai buni la invatarea limbilor straine?
„Aceasta depinde de ceea ce noi consideram ‘mai bine’, cu privire la limbile straine”, a declarat Rüdiger Grotjahn , profesor cercetator pentru invatarea limbilor straine de la Universitatea Ruhr din Bochum . „Daca ne uitam la rezultatul final de achizitie a limbii, un start la o varsta frageda este cu siguranta avantajos. " Acest lucru este valabil in special pentru insusirea unui accent autentic . Multi dintre colegii sai cercetatori spun chiar ca invatarea unei limbi straine trebuie sa inceapa neaparat intr-o anumita perioada a vietii - inainte de pubertate sau chiar mai devreme - in scopul de a-si dezvolta accentul unui vorbitor nativ . Se pare ca aceasta perioada „critica” chiar exista, insa nu este „batuta in cuie”, ea variind de la varsta prescolara la cea scolara.
 
Nu toti copii invata la fel de repede, sau au aceeasi deschidere catre limbile straine la varste fragede. Cert este ca este bine sa incercati sa ii expuneti unei limbi straine si sa le urmariti parcursul pe perioada a cateva luni pentru a vedea cum se descurca. 
 
3. Avantaje pentru elevii mai mari
Daca cei mici prind mai repede cuvinte din limbile straine, elevii mai mari vin cu avantajul invatarii structurate. In ceea ce priveste invatarea vocabularului si intelegerea cuvintelor scrise, tinerii au un avantaj. Ei au acces la un spectru mai larg de cunostinte conceptuale in diferitele lor limbi materne si un spectru mai larg de cunostinte generale.
 
4. Copiii invata cu trupurile in timp ce adultii invata cu capul
Cursurile bune de limbi straine trebuie sa ia in considerare varsta elevilor. Copiii au o curiozitate nativa in a invata o noua limba si nu traverseaza prin filtrul analizei profunde ceea ce invata. 
 
Tinerii isi folosesc propriile lor experiente anterioare de invatare si de viata pentru a -i ajuta sa invete cuvintele, structurile si conceptele de o limba straina. Rezultatul este ca copiii invata mai mult prin jocuri si gesturi, in timp ce adultii au o abordare mai analitica, cu reguli mai stricte . 
 
Oricand este potrivit sa dati copilul la un curs de limbi straine, insa nu va asteptati ca acesta sa vorbeasca fluent dupa cateva luni de invatat cu o ora sau doua pe saptamana. El va acumula un vocabular pe care va incepe sa il foloseasca eficient odata ce va invata sa structureze propozitii si fraze.  De multe ori asteptarile parintilor sunt prea mari, si de aceea renunta la cursurile optionale spunand ca nu invata nimic. Pentru a vedea daca intr-adevar este atras de limbile straine si daca invata ceva, cumparati carti in limba respectiva pentru varsta lui si intrebati-l cum se cheama fiecare imagine. Repetati-i cuvantul de cateva ori. 
 
 
Concluzie: Momentul pentru fixarea si structurarea unei limbi straine va avea loc in scoala, insa un start timpuriu va fi resimtit pozitiv de copiii care l-au experimentat. 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!