Sari la conținut

Otita medie

Otita medie este  infectia urechii medii si reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale copilariei. In paralel cu suferinta cauzata copiilor, otita medie genereaza un consum de antibiotice ridicat, fiind una dintre cele mai frecvente indicatii pentru prescriptia de antibiotice, ceea ce poate conduce la cresterea rezistentei la antibiotice.

O cale foarte buna pentru prevenirea acestei suferinte este vaccinarea impotriva infectiilor urechii medii.

Etiologia otitei medii include numerosi agenti patogeni virali sau bacterieni, care ingreuneaza preventia, iar cele mai importante cauze sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae non tipabil si Moraxella Catarrhalis. Deoarece identificarea cauzei exacte a otitei medii este greu de realizat, este importanta prevenirea otitei medii prin intermediul unui vaccin cu o eficacitate cat mai ridicata, indiferent de cauza. In Romania este disponibil la ora actuala un vaccin care poate preveni pana la 34% din otitele medii, indiferent de cauza acestora.

Rinita alergica

In tarile dezvoltate, unu din o suta de copii sufera de complicatiile supurative ale otitei medii, iar in tarile in curs de dezvoltare numarul lor creste la unu din 20, aratat statisticile. In Romania sunt raportate anual in spitale 5.480 de cazuri de otita medie. Alte aproape 40.000 de cazuri sunt inregistrate la medicii specialisti si peste 94.000 la medicii de familie. Otita medie afecteaza in special sugarii si copiii mici, cu varste intre trei luni si trei ani, aceasta fiind de altfel si perioada vitala pentru dezvoltarea si invatarea limbajului. Trei din patru copii sufera de cel putin un episod de otita medie pana la varsta de trei ani.

Semnele de boala difera in functie de varsta copilului. Astfel, la sugari, simptomatologia este nespecifica, micutii neputand spune ca ii dor urechile sau ca nu mai aud bine. Ei devin, in schimb, agitati, tipa si plang aparent fara motiv, dorm mai prost, refuza alimentatia, au scaune diareice si fac febra. Parintii trebuie sa stie ca orice episod febril al copilului mic, de pana la 1 an trebuie sa impuna un control ORL, pentru a se identifica sau exclude o infectie a urechii.

 

 

La copiii mai mari simptomatologia este mai bine conturata iar micii pacienti pot comunica, deseori aratand cu degetul sau prinzandu-se de urechiuse. Febra este de asemenea un simptom destul de frecvent. Copilul poate sa auda zgomote, pocnituri la nivelul urechii, senzatie pulsatila sau de ureche infundata, dureri la nivelul urechii sau scurgerea de lichid purulent. Nu sunt excluse ametelile, tulburari de echilibru si o stare generala alterata.

Astmul bronsic la copii

In cazul in care infectia urechii nu este identificata si tratata, dupa cateva zile simptomatologia se amelioreaza. Aceasta nu inseamna ca boala s-a vindecat ci ca se merge spre o cronicizarea cu aparitia in timp a altor manifestari hipoacuzice sau chiar surditate, infectii severe de tipul meningitei, abcesului cerebral, otomastoidita sau chiar infectie generalizata - septicemie. Asadar ameliorarea simptomatologiei in lipsa unui tratament nu trebuie sa va linistesca ci, dimpotirva sa va ingrijoreze si sa va determine sa solicitati un consult medical de specialitate.

Cum poate fi prevenita boala?

O prima solutie, pe care o are la indemana orice parinte este evitarea factorilor favorizanti:
- alimentatiea naturala in primele sase luni, reduce cu pana la 58% riscul aparitiei infectiilor urechii; - evitarea alimentarii in pozitie culcata a copilasului alimentat artificial
- tratamentul corect al oricaror infectii respiratorii superioare
- evitarea locurilor aglomerate, a spatiilor inchise si neventilate, precum si evitarea contactului cu persoane care au viroze.
- vaccinarea impotriva Streptococului pneumoniae si impotriva Haemophilus doi dintre cei mai frecventi germeni implicati in aparitia otitelor. Aceste vaccinari nu sunt incluse in programul national de vaccinare, deci nu sunt gratuite si trebuie achizitionate contracost.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!