Sari la conținut

Sarea şi bebeluşul. Câtă sare poate să consume un bebeluş, în funcţie de vârsta pe care o are

Deşi sarea este nepreţuiţă – nu degeaba există celebra vorbă românească „te iubesc ca pe sarea în bucate” – lucrurile nu stau deloc aşa atunci când punem în aceeaşi propoziţie sarea şi bebeluşii. Pentru că, dacă sarea este în general un ingredient nelipsit din toate mâncărurile gătite, în primul an din viaţa bebeluşului ea este interzisă.

Dar ce se întâmplă apoi? Cât de multă sare are voie un copil să mănânce, în funcţie de vârsta pe care o are, şi care sunt efectele unui consum ridicat de sare?

De ce nu au voie bebeluşii sare?

Această afirmaţie este numai parţial adevărată. Corect spus este: bebeluşii nu au nevoie de sare suplimentară, în afară de aceea din hrana pe care o consumă. Laptele matern conţine clorură de sodiu (sare), la fel ca şi formulele de lapte praf. Mai mult, legumele, fructele, carnea şi oul conţin sare, iar dacă şi noi suplimentăm, rinichii nu vor fi capabili să reacţioneze adecvat.

► Citeşte şi Sarea de bucătărie. 6 întrebuințări benefice pentru copii

Câtă sare ar trebui să consume un bebeluş?

Necesarul de sare pentru un bebeluș de până la 1 an este de cel mult 0, 4 g pe zi. Abia după vârsta de 1 an se poate ajunge, treptat, la un aport de cel mult 0, 8 g pe zi.

Ce se poate întâmpla dacă bebeluşul consumă mai multă sare decât ar trebui?

  • Sarea le poate afecta rinichii - Experții ne avertizează asupra următorului lucru: bebelușii ce primesc prea multă sare încă din primele luni de viață riscă să fie afectați de maladii renale grave.Cum se explică? rinichii noștri procesează substanțe precum sarea, fosforul și potasiul și ajută corpul să le elimine. Astfel, rinichii echilibrează nivelul acestora pentru a nu fi periculoase. Dar dacă ei nu își mai pot face treaba așa cum trebuie, aceste substanțe pot rămâne în cantități prea mari în corpul nostru și ne vor fi dăunătoare.Întrucât rinichii unui bebeluș de până la 1 an nu sunt suficienți de maturi pentru a prelucra o cantitate mai mare de sare, dacă le vom oferi un surplus ei nu-și vor mai îndeplini funcțiile și pot, în cazuri extreme, chiar să cedeze. De asemenea, prea multă sare primită de bebeluși poate favoriza apariția calculilor renali.
  • Sarea poate creşte riscul apariţiei osteoporozei, la vârsta adultă - Pentru că sarea va favoriza eliminarea mai rapidă a calciului din organism, acest fenomen va conduce, în timp, la fragilizarea oaselor.
  • Sarea poate favoriza apariţia astmului - Studii efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că aportul suplimentar de sare, la bebeluși și la copii de până la 2-3 ani, poate favoriza apariția unor maladii respiratorii, precum astmul. În plus, s-a constatat că persoanele afectate de astm, care au urmat timp de 4-5 săptămâni o dietă din care sarea a lipsit aproape de tot, au cunoscut o ameliorare a stării de sănătate.
  • Sarea poate favoriza deshidratarea - În condițiile în care multă sare va crește senzația de sațietate, un bebeluș nu este capabil să spună că simte nevoia de apă. Din acest motiv, deshidratarea poate surveni mai ușor decât ne închipuim. Dacă ea nu este identificată la timp,poate fi deosebit de periculoasă.
    ► Citeşte şi Deshidratarea la copii: Cand devine grava?
    ► Citeşte şi De ce este interzis să îi dăm bebeluşului miere de albine

Cu ce putem înlocui sarea, pentru a face ca mâncarea să fie mai delicioasă?

  1. ierburi: pătrunjel, oregano,busuioc, rozmarin
  2. condimente: scorțișoară, vanilie, turmeric, cumin, cardamom, nucșoară
  3. usturoi.
     
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!