Sari la conținut

Sarea de bucătărie. 6 întrebuințări benefice pentru copii

Sarea nu este bună doar în bucate, așa cum zice o vorbă veche românească și pe care nutriționiștii o promovează alături de sfatul “în cantități mici”. Mai ales când discutăm despre prichindei. Potrivit specialiștilor de la Saltinstitute.org, banalul condiment poate avea numeroase utilizări în diverse domenii, peste 14.000. Iată cum o poți folosi atunci când vine vorba despre îngrijirea copiilor...

Un strop de sare în bucate nu strică niciodată, important este să nu abuzăm de condimentul cel mai des folosit în bucătărie. Însă sarea este neprețuită și în multe alte domenii, nu doar în cel gastronomic. De exemplu, se dovedește a fi de mare ajutor atunci când vorbim despre sănătatea prichindeilor noștri.

Iată 6 întrebuințări benefice ale sării de bucătărie în îngrijirea copiilor:

1. Remediu contra înţepăturilor de albine

Pentru prichindeii înțepați de albină, nimic nu este mai dureros decât senzaţia de usturime şi umflătură. Un sfat transmis din generație în generație, pe care sigur l-ai auzit la bunicii tăi și pe care l-ai aplicat, probabil, și în copilăria ta. Un praf de sare presărat deasupra locul unde piticul tău a fost înţepat reduce inflamația și durerea specifică. Același remediu poate fi aplicat și în cazul pișcăturilor de ţânţari ori alte insecte.

2. Gargara contra durerilor în gât

Un remediu recomandat copiilor peste 6 ani, care știu să facă o gargară fără a înghiți soluția. Amestecă o jumătate de linguriţă de sare cu 200 de ml de apă şi dă-i juniorului tău să facă gargară pentru a ameliora înţepăturile dureroase din gât, specifice sezonului rece, dar şi celui estival, când exagerează un pic cu îngheţata.

3. Curăță şi albeşte dintii

La fel ca bicarbonatul de sodiu, sarea ajută la curățarea și albirea dinților și se recomandă copiilor cu vârsta peste 6 ani. Ce trebuie să faci? Amestecă 1/3 de sare cu 2/3 de bicarbonat de sodiu, iar prichindelul tău poate aplica amestecul cu ajutorul periuţei de dinţi sau chiar cu degetul. Astfel, dintii vot capăta un alb natural, placa va fi îndepărtată, iar gingiile se vor menţine sănătoase.

4. Apă de gură

Amestecă părţi egale de sare şi apă, iar amestecul poate fi folosit d ecle mic ca apă de gură după periajul dentar. Această soluție naturală va îndulci respiraţia şi va distruge bacteriile care cauzează respiraţia neplăcută.

5. Îndepărtarea petelor de transpirație

Dacă ai un prichindel pasionat de sport, de fotbal în special, cu siguranță te confrunți cu dificultatea de a îndepărta petele de transpiraţie de pe echipamentul sportiv sau de pe hăinuțele de parc. Cum scoți petele? Tamponează-le până se estompează cu un prosop înmuiat într-o soluţie din patru linguri de sare şi un litru de apă fierbinte.

7. Previne otrăvirea cu oţetar

În timpul unei plimbări prin pădure sau chiar prin parc, copilul tău se poate expune la urushiol – o rășină toxică conținută în frunzele de oțetar otrăvitor, care se găsește și în anumite varietăți de stejar. Odată atinsă, această plantă poate cauza iritaţii şi pătrunderea substanţelor toxice în organism. Ce poți face? Ţine zonele afectate în apă fierbinte cu sare pentru a bloca acţiunea compuşilor otrăvitori.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!