Sari la conținut

Studiu: broccoli poate detine cheia tratarii autismului

Un mic studiu sugereaza faptul ca sulforanul, o substanta chimica care da gustul specific de broccoli, poate imbunatati unele dintre simptomele tulburarilor din spectrul autist (TSA).

Studiul a descoperit ca simptomele s-au imbunatatit in cazul a doua treimi dintre adolescentii si tinerii care au luat suplimentul de sulforan. Studiul a fost facut pe un lot de 44 de tineri cu simptome medii sau severe de autism, dintre care 26 au luat sulforan si restul au luat placebo, timp de 18 saptamani.

Rezultatele au fost foarte bune si au aratat imbunatatiri la majoritatea celor care au luat sulforan in ceea ce priveste iritabilitatea, letargia, stereotipia, hiperactivitatea, comunicarea, prezenta, motivatia si manierele.

De ce este important

Desi studiul a fost facut pe un lot mic de pacienti si rezultatele nu pot fi generalizate la toti oamenii cu tulburari din spectrul autist, el este totusi un semnal incurajator, mai ales in conditiile in care nu exista nici un fel de medicament destinat tratarii sau imbunatatirii simptomelor de autism.

Studiul a fost realizat de institute de medicina de marca: Massachusetts General Hospital for Children, Universitatea Massachusetts si Universitatea de Medicina John Hopkins.

Citeste aici mai multe despre autism.

Revenind la studiu in sine, acesta a fost un trial randomizat dublu orb care si-a propus sa testeze efectele sulforanului asupra simptomelor de TSA. Sulforanul se gaseste in broccoli, varza de Bruxelles, conopida si varza si se crede ca este responsabil cu intesificarea activitatii genelor care ajuta la protectia celulelor impotriva deteriorarilor aduse de inflamatii, stres oxidativ sau radiatii. Cercetatorii au spus ca o parte din aceste probleme se regasesc la persoanele cu autism si au vrut sa verifice acest lucru cu ajutorul substantei chimice. Sulforanul se afla in acest moment in teste si pentru alte sindroame si afectiuni.

Sulforanul folosit a fost extras din germeni de broccoli si a fost administrat in doze ajustate greutatii corporale a fiecarui tanar.

Ce s-a masurat

A fost studiat comportamentul tinerilor inainte de studiu, in saptamanile 4, 10 si 18 din studiu si la 4 saptamani dupa ce tratamentul s-a sfarsit.

Parintii au folosit pentru observatie doua scale numite ABC (Aberrant Behaviour Checklist), SRS (Social Responsiveness Scale), iar medicii au completat scala CGI-I (Clinical Global Impression Improvement).

In urma analizei scalelor s-a constatat ca 26 dintre tineri au aratat imbunatatiri semnificative la 4, 10 si 18 saptamani comparativ cu cei 14 care au luat placebo.

„In momentul in care am spart codul care ne-a aratat cine a primit sulforan si cine a primit placebo, rezultatele nu au fost surprinzatoare deloc, din moment ce imbunatatirile au fost atat de evidente” a spus co-autorul studiului Andrew Zimmerman, profesor de Neurologie Pediatrica.

Citeste despre semnele timpurii de autism.

„Imbunatatirile pe scala SRS (Social Responsiveness Scale) au fost in mod particular remarcabile si ni s-a spus ca este pentru prima data cand s-au inregistrat imbunatatiri semnificative pe SRS intr-un studiu facut pe un medicament pentru sindromul autist.”

„Dar este important sa observam ca imbunatatirile nu apar in cazul oricui – o treime nu au prezentat imbunatairi – iar studiul trebuie repetat intr-un grup mai mare de tineri si adulti”.

„In cele din urma trebuie sa ajungem la biologia care provoaca efectele pe care le-am vazut si sa le studiem la nivel celular. Cred ca acest lucru va fi facut si sper ca asta ne va invata multe despre aceasta afectiune putin inteleasa.”

Broccoli este o leguma care contine o gama larga de vitamine si nutrienti (este denumita si un superaliment), deci este bine sa iti incurajezi copilul sa manance cat mai mult. Dar in ceea ce priveste efectele asupra TSA, sunt necesare studii mai complexe, pe grupuri mai mari si mai diversificate de oameni pentru a evalua efectele pozitive ale sulfuranului si eventualele efecte secundare. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!