Sari la conținut

Ce aude bebelusul in uter

Se spune ca unul dintre cele mai bune moduri de a alina copilul nou-nascut este sa creezi un efect de uter si sa imiti ceea ce a auzit in timp ce statea confortabil in burtica: sangele curgand prin corpul tau, loviturile inimii si zgomotul sistemului digestiv. Dar copilul nu are auzul selectiv in uter - toate sunetele din viata ta de zi cu zi sunt parte a dezvoltarii lui.

Cum se dezvolta urechile copilului

Urechile bebelusului incep sa se formeze cam pe la opt saptamani si se structureaza cu totul la aproximativ 24 de saptamani. Datorita ultrasunetelor si altor instrumente high-tech, cercetatorii au descoperit ca bebelusul tau traieste intr-un loc de joaca auditiv, raspunde la voci si la alte sunete care se aud din afara uterului. Studiile au descoperit ca un fetus poate auzi sunete, desi inabusit, la numai 20 saptamani si in al treilea trimestru auzul lui este complet. Sonogramele arata ca bebelusul intoarce capul dupa sunet.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), sunetul pe care copilul il aude in uter este, pentru el, mai puternic decat cel al unui aspirator! Cu toate acestea, majoritatea expertilor sunt de acord ca bebelusul poate fi surprins de zgomote puternice, neasteptate . Mai mult, cercetarea a constatat ca aceste vibratii puternice pot produce schimbari in ritmul cardiac al copilului, il pot face sa se miste sau chiar sa isi goleasca vezica! Multe femei insarcinate au spus ca au simtit lovituri din partea bebelusilor ca raspuns al unei usi trantite sau la pornirea masinii.

Cum raspunde bebelusul la vocea ta

Cercatarile au pus in evidenta faptul ca un bebelus isi incetineste ritmul cardiac atunci cand isi aude mama vorbind. Deci, exista posibilitatea ca bebelusul nu numai sa auda ci sa iti si recunoasca vocea. Desi se pare ca fatul poate identifica anumite tipare de vorbire, el nu poate intelege cuvinte ci tonul cu care sunt rostite, mai ales sunetele de frecventa joasa. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca muzica este usor de recunoscut de copil.

Citeste aici si despre sunetele puternice in sarcina.

Face muzica copilul mai inteligent?

Ceea ce ne aduce la asa-numitul efect Mozart, un termen inventat de cercetatorul francez Dr. Alfred Tomatis la inceputul anilor 1990, care pretinde ascultarea muzicii clasice sporeste cresterea creierului si imbunatatirea conexiunilor neuronale. Potrivit unor medici, acest efect este extrem de exagerat si nu exista dovezi solide ca in uter muzica face copilul mai destept.  Convingerea ca muzica ajuta in acest sens adus la crearea de nenumarate jucarii sofisticate pentru parintii care doresc sa stimuleze fatul in speranta ca ii vor putea mari puterea creierului inainte sa se nasca.

Dar conteaza muzica? Si conteaza daca asculti Mozart sau Jimi Hendrix? Nu neaparat. Pana acum, nu exista nici o dovada stiintifica ca stimularea acustica fetala ar stimula creativitatea sau inteligemta copilului. De fapt, unii experti cred chiar ca asta ar putea perturba somnul copilului sau cresterea naturala.

Stimulii pentru copil trebuie sa fie cei naturali, formati din conversatiile de zi cu zi si din activitatile zilnice. Cu alte cuvinte, Mama Natura face o treaba destul buna in a asigura tipul necesar de stimulare pentru dezvoltarea copilului.

Destul de interesant, AAP arata ca de fapt, prin comparatie cu sunetele pe care le aud in burtica, nou nascutii sunt prea putin stimulati, nicidecum suprastimulati. In burta este zgomot continuu, bebelusul aude tot ce se intampla! Gandeste-te la acest lucru si evita linistea totala in casa pentru ce cel mic sa doarma. S-ar putea sa ai surpriza ca doarme mai bine intr-o camera in care se desfasoara o conversatie linistita. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!