Sari la conținut

Sa fac recoltare de celule stem?

Celulele stem sunt considerate de catre multi a fi viitorul in domeniul sanatatii. Si asa sunt prezentate de fiecare data atunci cand se vorbeste despre ele. Realitatea nu este insa chiar atat de roz precum se prezinta. 

 

In Romania recoltarea de celule stem la nastere este o moda. Aproape orice femeie insarcinata isi pune acum intrebarea daca sa isi recolteze sau nu celule stem la nastere. Chiar si persoanele care nu au venituri bune iau in calcul aceasta posibilitate. Multe dintre ele fac imprumuturi, platesc in rate. Si sunt multumite de alegere, gandindu-se ca este vital pentru sanatatea copilului in cazul in care se imbolnaveste grav.

 

Cat costa recoltarea celulelor stem? 

Abonamentul pentru stocarea în bănci a celulelor stem oscilează între 50 şi 110 euro pe an, iar recoltarea, procesarea şi verificare produselor costă între 700 şi 1.100 de euro. (Mediafax.ro)

Piata din Romania este de 10 milioane de euro si competitia este acerba, mai ales ca nu exista o reglementare legala, asa cum se intampla in alte tari. 

 

Cat de utile sunt propriile celulele stem?

In alte tari, de exemplu Italia, bancile private de celule stem sunt ilegale

Recoltarea de celule stem din cordonul ombilical este de mai multe tipuri:

"Alogenica: destinata oricarei persoane care ar putea avea nevoie si reprezinta adevaratul act de donare; 

Dedicata: se face pentru o ruda in conditii de risc pentru o lista definita de boli. 

Autologa: prevede recoltarea de sange din cordonul ombilical pentru sine insusi. In acest caz conservarea poate fi efectuata numai in structuri externe, intrucat in Italia este interzisa instituirea bancilor private de sange cordonal. Aceasta pozitie se bazeaza pe faptul ca nu exista dovezi stiintifice privind utilitatea celulelor stem din propriul sange cordonal pentru regenerarea unui organ deteriorat si nu exista dovezi stiintifice ca sangele cordonal conservat pentru aplicatiile autologe nu contine aceleasi celule maligne care au cauzat boala" (de aici)

 

"Cea mai veche stocare este de şapte ani, iar până acum au fost utilizate celule stem recoltate la naştere într-un singur caz, al unui bebeluş, intervenţia fiind realizată în SUA", a precizat medicul Bogdan Ivănescu, de la ARBACS.  (Mediafax.ro)

 
"Unele firme spun ca aceste celule stem pot fi folosite si pentru a trata bolile de care sufera unul dintre parinti. Fals! Medicii prefera sa faca transplant de la un donator compatibil 100%.
 
Acest lucru se face doar in cazuri extreme, in care nu se gaseste la un transplant intre parinte si copil, unde compatibilitatea e de cele mai multe ori de 50%. In plus, cantitatea de celule stem la nastere e de cele mai multe ori prea mica pentru a fi transplantata mamei sau tatalui." (Stirile ProTv)

 

Realitatea este ca cele mai utile nu sunt celulele stem personale, pastrate in banci private, ci celulele stem de la alti donatori compatibili. In Romania exista Registrul National de donatori. Mai multe despre el si despre cum poti deveni donator puteti afla de aici. Prima banca publica de celule stem din Romania este in cadrul spitalului din Cluj. Acum, mamicile care nasc la Cluj sau la Bucuresti pot alege sa devina donatori de celule stem:

"Ele (n.r. viitoarele mame) trebuie sa informeze obstetricianul in legatura cu intentia lor, mai departe colegii nostrii sunt cei care se ocupa de intocmirea documentatiei, vor trebui sa completeze niste acte de donatie. Mama nu va pati nimic, va face un potential gest umanitar catre o alta persoana care va ajuta candva un copil, o alta persoana care are nevoie de un transplant. Sergiu Habago, director banca publica celule stem" (Stirile ProTv)

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!