Sari la conținut

Realitatea dureroasă din spatele fotografiilor cu mămici perfecte de pe Facebook. Una din şapte se luptă cu depresia postnatală

Este Luna Dedicată Conştientizării Depresiei Postnatale şi, deşi din ce în ce mai multe mămici se dovedesc deschise în a-şi împărtăşi problemele de după naştere, mai sunt multe etape de parcurs până se va reuşi normalizarea acestui tip de dialog, scoaterea lui din sfera tabu-ului. 

În acest context, Kathy DiVicenzo, mamă a doi copii, a postat două fotografii comparative pe un site de socializare, pentru a arăta lumii întregi ce se ascunde în spatele fotografiilor cu mămici perfecte de pe Facebook.

DiVicenzo este consilier pre şi postnatal. Ea a suferit de depresie postnatală, de anxietate şi de tulburare obsesiv-compulsivă, dorindu-şi acum să vină în ajutorul femeilor care, după naştere, se luptă să ascundă realitatea greu de suportat, în spatele unei imaginii de mamă perfectă.

Sunt aproape sigură că acum te simţi inconfortabil (crede-mă, în aceeaşi situaţie mă găsesc şi eu). Dar îndrăznesc să te provoc să uiţi de toată presiunea pe care societatea o pune asupra a tot ceea ce înseamnă depresie postnatală şi să mă asculţi!

Luna mai a fost declarată luna dedicării conştientizării depresiei postpartum şi, cum sunt una dintre persoanele diagnosticate cu acest caz specific de depresie, dar şi cu anxietate şi cu tulburare obsesiv- compulsivă, vreau să îţi arăt ce înseamnă toate acestea şi cum sunt ele ascunse în spatele imaginilor perfecte de pe Facebook.

Adevărul este că ambele fotografii mă reprezintă pe mine – numai că în zile diferite. În mod normal, m-aş simţi confortabil să o fac vizibilă numai pe una dintre ele şi cred că tocmai aceasta este problema. Singurul lucru mai epuizant decât a suferi de toate aceste afecţiuni este întocmai încercarea de a pretinde în faţa celorlalţi că totul este perfect. Lucrez de două ori mai tare pentru a ascunde această realitate de tine, pentru că ştiu că te voi face să te simţi mai mult decât inconfortabil. Mi-e teamă că vei crede că sunt slabă, nebună, o mamă teribilă sau sute de alte lucruri de care mintea mea este absolut convinsă acum. Şi ştiu că nu sunt singura…

Trebuie să încetăm să mai pretindem că perioada postnatală este euforică, pentru că în 1 din 7 cazuri nu este deloc aşa. Trebuie să îi întrebăm cu mai multă empatie pe proaspăt părinţii cum se descurcă, nu ajunge să ne rezumăm doar la: „ce mai faceţi, e minunat, nu e aşa?!” Trebuie să putem citi semnele, simptomele, factorii de risc şi să ne implicăm mai mult.

Mame din lumea întreagă, trebuie să spargem liniştea aceasta, împărtăşindu-ne poveştile şi spunându-le celorlalte că nu sunt singure! Dacă şi tu ai suferit de depresie postnatală, împărtăşeşte-ţi povestea. Ajută-le şi pe celelalte să realizeze că nu este nimic în neregulă pe tine, ajută-te pe tine!

Şi încă ceva: dacă nimeni nu ţi-a spus-o până acum, află că faci o treabă genială! Eşti iubită şi meriţi tot ceea ce este mai bun!

Acesta a fost mesajul care a însoţit cele două fotografii postate pe Facebook de Kathy DiVicenzo. Deşi extrem de triste, cuvintele exprimă numai adevăr.
În prima fotografie ea se regăseşte cu părul ciufulit, epuizată, camera este într-o dezordine de nedescris, iar privirea îi este pierdută. Pe aceasta, ea a numit-o „nedemnă de Facebook”, pentru că, în fapt, nicio mămică nu publică astfel de fotografii. În acelaşi timp, în a doua fotografie, destul de comună de altfel – pentru că, trebuie să recunoaştem, multe mămici încearcă să pozeze în perfecţiune – Kathy se evidenţiază printr-un outfit adorabil, printr-o încredere în sine şi o putere de nedescris, iar camera în care se află este într-o perfectă ordine şi copiii sunt cum nu se poate de fericiţi şi de cuminţi.

Privind aceste imagini şi ascultând acest mesaj, este important să înţelegem că trebuie schimbăm tonul conversaţiei, atunci când ne referim la venirea pe lume a unui nou născut, trebuie să învăţăm să empatizăm şi să fim conştienţi de faptul că  1 din 7 nu reprezintă o raritate. Poate chiar mămica de lângă tine suferă de depresie postnatală. Poate eşti chiar tu şi trebuie să înţelegi că nu e în regulă să ascunzi asta! Una din 7 mămici pe care le avem în jurul nostru suferă în tăcere, vrea să ne arate că totul este perfect şi… e nedrept!

Sursa: Scary Mommy
 


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!