Sari la conținut

Scrisoare deschisă pentru tine, viitorule tătic

Hei, omule,

În cinci secunde vei deveni tată! Da, ştiu, ea va naşte în aproximativ trei luni, dar crede-mă, în timpul viitorului tată, asta înseamnă cam cinci secunde! Tic – tac - tic… Cam cât îţi ia să scoţi 100 de lei dintr-un bancomat.

Dar crede-mă! Aceste cinci secunde sunt de-a dreptul preţioase!  (De fapt, habar nu ai ce înseamnă cuvântul preţios, până nu vei ţine în braţe minunea de om caldă, cu ochi puri). Oricum, savurează în totalitate aceste secunde!  Desfată-te în ele! Preţuieşte-le, prietene, pentru că nu vei mai avea parte de atât de multă linişte şi relaxare, de pace, niciodată! Iar asta e de bine, îţi spun!

A fi un viitor tată este diferit de a fi tată. Îţi spun sincer că vei deveni mai puţin important decât eşti acum, chiar şi pentru tine (nu, nu vei mai fi tu centrul universului tău) şi, ce este cel mai important, vei fi tatăl cuiva. Ţine minte: va dura ceva până te vei acomoda cu asta!

Da, aceasta responsabilitate pare înspăimântătoare. Şi intimidantă. Şi confuză. Dar sunt aici să îţi împărtăşesc câteva secrete care te vor mai relaxa puţin!

Ţinte minte:

Temerile vor deveni prietenele tale. Vei intra în panică, te vei îngrijora că, în ciuda intenţiilor tale dintre cele mai bun, vei da greş în a-i asigura copilului toate acele lucruri de care are nevoie (mâncare, timp, energie, dovedi extrem de rezistenţi chiar şi în faţa greşelilor părinţilor! Când eram şi eu în postura de viitor tătic, eram sigur că voi da greş în absolut toate modurile posibile. Aşa că, atunci când am devenit unul, mi-am scăpat copilul cam… în cap! Mi-am făcut griji despre asta ani de-a rândul – dar în final, am trecut peste. Copilul meu râde, se joacă, învaţă… este ca oricare al copil şi.. ce crezi?! Nici nu ţine minte ce s-a întâmplat! Asta e cea mai bună parte :-).

Oamenii au aşteptări mai puţine de la taţi – Noţiunea conform căreia taţii chiar au un rol important în vieţile copiilor este atât de nouă, că vopseaua nici nu s-a uscat! (Imaginează-ţi bunicul citind articole de parenting). Din fericire, aşteptările societăţii cu privire la rolul tatălui în viaţa copilului sunt destul de scăzute. Mai rău de mame :-)

Împrieteneşte-te cu neştiinţa ta – Cei mai buni taţi sunt aceia care pretind că habar nu au despre nimic. Sunt aceia care ştiu că o vor da în bară, din când în când. Aceia care vor să înveţe, care cer ajutorul şi care se implică fără să ştie. Fii îngăduitor cu greşelile tale. Nu te învinovăţi pentru că nu ai fost perfect! Fii aşa şi vei fi un tată minunat! Învaţă din greşeli şi fă să fie bine a doua oară. A treia..

Pregăteşte-te să ţi se împlinească un vis: vei fi erou! - Nu ştiu eu câte ai realizat tu, până acum – dar paternitatea este şansa ta să devii eroul care nu ai fost, până acum. Vei inspira pe cineva, de acum, vei fi adorat de o fiinţă care chiar va exista. Iubeşte-l, relaxează-te şi totul va veni de la sine! Instinctual :).

Deci… paternitatea! Respiră adânc şi aşteaptă cinci secunde: cinci, patru, trei, doi, unu! Gata, eşti pregătit! Mult succes!

Vorbim mai târziu!

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!