Sari la conținut

este util cartoful in dieta copilului mic, in...

este util cartoful in dieta copilului mic, in cursul diversificarii?

Răspunsuri
Da, dar destul de tarziu.
Daca nu exceleaza la capitolul vitamine, in ceea ce priveste mineralele si carbohidratii, cartoful ramane un aliment excelent. Pentru ca nu prezinta nici un risc de alergie cartoful poate fi oferit copilului inaca de la 7-8 luni. Cartofii in alimentatia copilului sunt o sursa buna de potasiu si magneziu, combinat cu alte minerale esentiale pentru buna dezvoltare a bebelusului, pana la un an.
Sigur! Toate alimentele isi au rostul lor si trebuie introduse cat mai multe in functie de varsta copilului, fara excese, bineinteles. Acesta este si rostul diversificarii.
Cartoful alb, roz sau dulce se poate da inca de la inceputul diversificarii.
Eu am inceput putin dupa 6 luni si am inceput cu suc de morcovel, deoarece auzisem k e bine asa sa fii sigura k iti accepta si legumele, fructele fiind mai dulci.dupa 2-3 zile i-am adaugat si marul si alte fructe, respectand regula celor 3 zile.bebele meu avea cu 2 kg in plus fata de varsta lui si pediatra mi-a zis sa nu incep cu cerealele.abia la 8 luni le-am bagat, dar nu zilnic.eu cam de la inceput le-am combinat, nu i-am dat cate un fruct sau leguma si acu nu imi face mofturi la nimic.sunt norocoasa k imi cam papa ce ii dau.
Diversificarea pentru noi a inceput in jurul varseti de cinci luni jumatate la recomandarea medicului pediatru si dupa un control prealabil bine inteles. Am inceput trptat si cu multa rabdare cu suculet de mar si morcovel apoi pireut de piersica si treptata am trecut pe supici si pireuri de legumein urmatatoarea ordine morcov, dovlecel, telina (posibil sa nu-i placa mirosul), pastarnac, ceapa si mai la urma cartofi .
Daca nu exceleaza la capitolul vitamine, in ceea ce priveste mineralele si carbohidratii, cartoful ramane un aliment excelent. Pentru ca nu prezinta nici un risc de alergie cartoful poate fi oferit copilului inaca de la 7-8 luni. Cartofii in alimentatia copilului sunt o sursa buna de potasiu si magneziu,
Cartoful este pe locul patru în clasamentul celor mai cultivate alimente de pe planetă. Face parte din familia solanaceelor și se înrudește cu roșiile și vinetele. Cartofi sunt denumiți acei tuberculi de la bază care au rolul de a hrăni restul plantei.
Primele consemnări ale cartofului datează din anii 5000 î.Ch și au fost descoperite în Peru.
Cartoful este o sursă excelentă de vitamina C. Conține de asemenea o cantitate importantă de vitamina B6, potasiu, magneziu, cupru și fibre. În ceea ce privește cantitatea de antioxidanți din cartofi ea este similară cu cea din broccoli și mult mai mare decât cea din morcovi sau ceapă. Cartoful este o sursă foarte bună de carbohidrați, prezenți sub formă de amidon.
Amidonul în stare crudă este foarte greu de digerat. Pentru o digestie mai bună și mai ușoară a amidonului din cartof se recomandă pregătirea lui termică. O mică parte din amidonul ingerat nu se digeră în intestinul subțire ci trece în colon, la fel cum se întâmplă cu alte alimente bogate în fibre. Astfel, amidonul rezistent la digestie curăță colonul la fel ca orice alt aliment bogat în fibre.
Cartoful poate fi introdus în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni. Conform unor teorii, amidonul se digeră doar în prezența unei cantități suficiente de pitalină în salivă. Pitalina apare odată cu primii dinți, iar cantitatea ei crește proporțional cu apariția dințiilor. Așadar se recomandă ca legumele ce conțin amidon să fie introduse în alimentația copiilor abia după apariția primilor dinți. Oricând decideți să introduceți cartoful în alimentația copilului este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.
După vârsta de 3 ani puteți începe să oferiți copiilor cartoful cu coajă. Până la această vârstă există riscul ca un copil să se înece cu coaja sau pur și simplu să o refuze din cauza texturii.
Căutați acei tuberculi care nu au lovituri, pete închise sau dimpotrivă foarte deschise la culoare și au o formă regulată. Evitați cartofii încolțiți sau cu pete verzi, ambele fiind un semn că pot avea un conținut crescut de solanină, care poate provoca neplăceri gastrice. În mod ideal cartofii ar trebui depozitați într-o încăpere întunecoasă unde temperatura să nu depășească 10º. Cel mai bine rezistă împachetați într-o pungă de hârtie. O temperatură mai mare determină cartoful să încolțească și să se deshidrateze. Nu depozitați cartoful în frigider întrucât amidonul se va transforma în zahăr. Acest lucru va face cartoful să își modifice gustul.
Din păcate cartoful este una dintre legumele expuse riscului de contaminare cu pesticide. Cartofii din culturi ecologice sau din alte surse sigure, despre care știți că nu folosesc pesticide, fiind astfel de preferat.
Cartoful se poate fierbe, coace în cuptor sau se poate prăji. Țineți cont că în timpul prăjirii la temperaturi înalte apare riscul de a se forma acrilamidă, bănuită a fi responsabilă de declanșarea mai multor tipuri de cancer.
Cartofii nu se pot congela întrucât la temperaturi foarte scăzute structura lor celulară este distrusă, ceea ce îi face să fie imposibil de folosit după dezghețare.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


ego.ro

caloria.ro

zooland.ro