Sari la conținut

Când bebele nu doarme din cauza oboselii. Care sunt semnele care îţi arată că este suprastimulat

Stăteam pe canapea, după o zi epuizantă alături de bebeluşa mea, şi încercam să mă relaxez citind o carte. De-abia a adormit, deci am timp să citesc liniştită, mi-am spus eu! Nu am terminat bine de rostit fraza în gând, că a şi început să plângă. Ce se întâmplă? Nu ai dormit de ore bune şi tot nu ai chef de somn? Ciudat…

Nu era pentru prima dată când mi se întâmpla asta, aşa că am căutat să mă informez. Atunci mi-am dat seama că bebeluşa mea era prea obosită ca să mai poată dormi şi, din moment ce nu putea comunica altfel cu mine, îi rămânea plânsul. Odată descoperită problema, nu mi-a mai fost greu să identific semnele, în perioada următoare.

Ce este „supraoboseala?”

Supraoboseala este o stare între oboseala normală şi epuizare, care poate supraexcita sistemul nervos. Bebeluşul aflat în această stare este prea obosit ca să poată dormi, astfel că devine agitat, plânge necontrolat şi chiar refuză să mănânce. 

De ce ajunge un bebeluş să fie supraobosit? În primul rând, pentru că nu doarme. El învaţă o mulţime de lucruri la începutul vieţii, motiv pentru care are nevoie de ore bune de somn, pentru a putea procesa proaspetele informaţii.

► Citeşte şi Bebeluşul tău doarme de ajuns? De câte ore de somn are nevoie un nou-născut?

Dar ce se întâmplă dacă nu este pus la somn, atunci atunci când are nevoie? Corpul va avea nevoie să producă şi mai mult cortizol şi adrenalină pentru a se menţine treaz, iar acest lucru se traduce prin stres; Stres care ulterior nu îi mai permite micuţului să se odihnească.

De ce plânge? Pentru că a epuizat toate mijloacele de comunicare cu tine. Pentru că a încercat tot ce ştia, tu nu i-ai descifrat corespunzător semnalele şi s-a ajuns în această situaţie deloc uşoară!

De aceea, este foarte important ca micuţul să nu ajungă într-o astfel de stare. Este recomandat să reuşim să citim din timp mesajele prin care el ne transmite că este momentul să meargă la somn.

Supraoboseala. Cum o recunoaştem

  • Expresia facială – Dacă făţuca i-a devenit din fericită morocănoasă, atunci starea de oboseală a pus stăpânire pe el.
  • Pune mânuţele la ochi, pe păr şi la urechi – Sunt semne destul de frecvent întâlnite la bebeluşii somnoroşi şi, cu toate acestea, sunt percepute în mod eronat drept semne ale apariţiei dinţişorilor.
  • Cască! – Acest sem nu trebuie ratat sub nicio formă! Dacă îl vezi căscând, renunţă la tot ceea ce faci în acel moment şi pune-l la somnic.
  • Evită contactul vizual – Atunci când este obosit, bebe evită să se mai uite la tine. Mai mult, îl poţi surprinde uitându-se fix într-un anumit punct.
  • Stă parcă împietrit – Dacă este obosit, s-ar putea să constaţi că este mai rigid. Ţine pumnii strânşi şi picioarele în tensiune.
  • Îşi pierde uşor interesul – Dacă nu îl interesează deloc jucăria de care acum 10 minute era fascinat, atunci oboseala ar putea fi vinovata.
  • Prezintă dificultăţi în a se hrăni la sân – Dacă pare să sugă greu sau dacă plânge la sân, atunci este semn al oboselii. Mai mult, unii copii aruncă jucăriile sau mâncarea din jur.
  • Încearcă să se relaxeze singur – Unii bebeluşi renunţă la a mai transmite semnale şi încearcă să se relaxeze. Fie sug degeţelul, fie suzeta.
  • Semnale autonome –După un timp, s-ar putea să transmită semnale autonome, fără să fie conştient: strănută, sughiţă, îi transpiră palmele, porţiunea din jurul guriţei i se albăstreşte uşor.

Supraoboseala. Cum să adormi un bebeluş suprastimulat?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!