Sari la conținut

De ce trebuie măsurat capul bebeluşului

Până la vârsta de doi ani, în mod special, dar şi după această vârstă pentru copilul mic, măsurarea bebeluşului - circumferinţa craniulului, a toracelui, înălţimea şi greutatea, sunt indicatori importanţi care arata evoluţia copilului.

Deseori părinţii se limitează la măsurarea greutăţii bebeluslui, dar trebuie spus că măsurarea circumferinţei craniului este esenţială, pentru că indică creşterea creierului copilului şi poate indica rapid eventuale probleme. Nou-născutul şi copilul până la doi ani are anumite proporţii care sunt considerate normale. Asftel capul unui nou-născut este de obicei de aproximativ 2 centimetri mai mare decât circumferinţa toracelui. Între 6 luni şi 2 ani, ambele valori tind să fie aproape egale, uneori circumferinţa capului fiind puţin mai mare, iar după doi ani acesta valori se invreseaza, circumferinţa toracelui devenind mai mare decât cea a capul.

►Citește și Şase alimente bune pentru creierul copilului

Părinţii trebuie să măsoare circumferinţa craniului copilului, până la un an, de două ori pe lună. Medicul pdeiatru o să facă şi el aceste măsurători la fiecare control de rutină. Valorile trebuie notate într-o agendă a bebeluslui şi evaluate cu obiectivitate.

În cazul în care circumferinţa capului nu intregistreaza nici o creştere vreme de două luni este un indicator care arată că ceva nu este în regulă. Dacă circumferinţa craniului nu creşte în ritmul normal creiereul copilului şi trunchiul cerebral sunt supuse la o presiune anormală care duce la anomalii ireversibile. Creşterea a creierului unui copil este un proces foarte important, care decurge cu rapiditate în primi lui trei ani de viaţă.

►Citește și Întârzierea dezvoltării copilului

Există mai mulţi factori care influenţează ritmul de creştere:
- componenta genetică
- prematuritatea la naştere
- aportul de grăsimi în cursul sarcinii
- alimentaţia copilului
- nivelul de fier din organism
- nivelul de zinc din organism

Dacă creşterea în greutate şi creşterea în înălţime pot avea variaţii, creşterea circumferinţei craniului trebuie să rămână constantă, fiind cel mai important indicator al creşterii copilului.

Mărimea medie a circumferinţei capului copilului la naştere este de 34-35 centimetri.
Circumferinţa capului creşte cu circa doi centimetri pe lună, între momentul naşterii şi vârsta de trei luni.
Între patru şi şase luni circumferinţa creşte cu un centimetru pe lună
După şase luni creşterea circumferinţei craniului este de 0,5 centimetri pe lună şi rămână aşa până la un an.

Această creştere a craniului evidenţiază ritmul de creştere al creierului. Procesul este programat genetic şi urmează un ritm regulat în funcţie de vârsta cronologică.

Sursa: Gladchildhood

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!