Sari la conținut

Durere in timpul alaptarii

Este normal ca atunci cand esti la inceputul alaptarii sanii sa te doara un pic sau pur si simplu sa simti un disconfort. Acest lucru nu inseamna neaparat ca exista o problema, ci ca organismul tau se obisnuieste cu noul sau rol - acela de a hrani bebelusul.

Exista mai multe tipuri de dureri in cazul unei alaptari fara probleme. Va voi povesti un pic despre fiecare in parte si ce puteti face pentru a reduce neplacerile.

1. Initial, in primele saptamani de la nastere, va veti confrunta cu un surplus de lapte, situatie cunoscuta sub numele de angorjarea sanilor. 

Sanii se simt mari, grei si duri. Atingerea poate fi dureroasa si nici nu stii daca sa te bucuri fiindca se apropie ora de masa a bebelui si se vor mai goli un pic sau sa te sperii fiindca vor fi atinsi. Din fericire, de cele mai multe ori, se rezolva de la sine, sanii incepand cu timpul sa produca exact cantitatea de lapte de care bebele are nevoie. Ca sa iti faci o idee despre cat de mari pot fi transformarile la nivelul sanului, gandeste-te ca este posibil sa fie cam de 3 ori mai mari decat esti tu obisnuita. 

Nu este indicat sa incerci sa scapi de aceasta durere folosind o pompa de sani pentru ca atunci cantitatea de lapte va creste si mai mult. Dar este bine sa pui bebelusul la san de cate ori acesta da semne ca ii este foame, fara a urmari sa-i impui un program fix. Daca nu puteti alapta timp de o masa sau mai multe, folositi o pompa de san. Uneori este util sa folositi comprese reci intre alaptari pentru a reduce din durere.

 

2. Dureri in primele minute de alaptare. Nu se intampla intotdeauna, insa primele minute de alaptare pot fi dureroase. In aceste minute are loc reflexul de ejectie a laptelui si acesta poate fi insotit de o senzatie de disconfort la nivelul sanilor. In primele saptamani dupa nastere va aparea si un disconfort la nivelul uterului, acesta contractandu-se la inceputul alaptarii. Poate fi cu atat mai neplacut, daca nasterea s-a facut printr-o operatie de cezariana. 

Din fericire, acest reflex este insotit si de alte simtome, care combat neplacerile: stare de relaxare, anxietatea dispare. Asa ca, in scurt timp, este posibil ca alaptarea sa fie printre cele mai fericite momente - si voi si bebelusii sa fiti linistiti, multumiti. Pana in acel moment insa puteti folosi o compresa calda inainte de ora probabila de masa a bebelusului pentru a usura eliberarea laptelui.

 

3. La inceputul alaptarii mameloanele sunt mai tari si suptul viguros al bebelui poate crea disconfort sau chiar rani. Daca durerile sunt foarte mari, apar rani, este posibil ca bebelusul sa nu fie bine pozitionat, sa nu stie inca sa suga si o sesiune de alaptat sa dureze foarte mult. Un consultant in alaptare, doctorul pediatru sau doctorul ginecolog va pot da cateva sfaturi. 

Recomandarea generala este sa lasati zilnic sanii in contact direct cu aerul pentru o perioada, sa folositi crema speciala pe baza de lanolina. Se mai recomanda si ungerea mameloanelor cu lapte matern. 

Puteti incerca sa schimbati des pozitia in care alaptati, in acest fel reducand presiunea numai pe o anumita parte a mamelonului. 

 

Unele dureri ale sanilor pot indica insa prezenta unei infectii. Mai multe despre mastita puteti citi aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!