Sari la conținut

Kinetoterapia pentru copiii mici

Afectiunile neuro-motorii pot fi prezente din nastere sau pot aparea la varste foarte fragede. Prin kinetoterapie, acestea pot fi prevenite si vindecate.

 

Din pacate, multi parinti noi in aceasta „bransa” au tendinta sa se poarte cu bebelusul ca si cum ar fi din portelan. Sunt atat de infricosati de celebra lui neputinta in sustinerea propriului cap, incat ar fi in stare sa-l intinda usor pe pat si doar sa se uite la el toata ziua, fara sa-l atinga. Nici nu-i de mirare ca, in celebrul „manual de parenting” folosit de parintii nostri acum 30 de ani, „Mama si copilul”, se recomanda tatalui sa nu ia copilul in brate in prima luna de viata. Probabil se gandeau ca l-ar fi scapat pe jos...

Dezvoltarea abilitatilor motorii ale fiintei umane are un ritm al sau, poate cel mai lent dintre fiintele ce populeaza Pamantul. Puiul de caine se deplaseaza de unul singur la cateva ore de la nastere, iar puiul nostru are nevoie de cateva luni bune ca sa-si schimbe locul fara o mana de ajutor. Ca multe alte abilitati fizice ale fiintei umane, si aceasta a suferit o oarecare atrofiere sau intarziere din cauza stilului de viata tot mai comod pe care omenirea il are. Asa am ajuns sa privim bebelusii ca pe niste bibelouri, sa-i lasam „la locul lor” si sa-i „dospim” cu mancare din plin, in loc sa le stimulam corespunzator musculatura si sistemul osos.

 

Miscare controlata din prima zi de viata

Cand am auzit prima data de gimnastica si masaj pentru bebelus, m-am intrebat daca, in general, ii doare spatele. Evident, nu aveam copii pe atunci. Intre timp, am vazut efectele acestor proceduri pe baiatul meu si ma felicit ca n-am avut vreo frica in a-l manevra viguros din primele zile de viata. Am facut cu el gimnastica in fiecare zi dupa somnul de pranz si masaj in fiecare seara dupa baita. Iar felul in care copilul s-a dezvoltat si a evoluat pana acum sustine din plin beneficiile acestei rutine.

Am stat de vorba cu Nicoleta Camelia Ghena, kinetoterapeut la centrul KinetoHelp, despre ce inseamna terapia prin intermediul miscarii pentru copiii foarte mici. Iata cateva beneficii, pe scurt:

  • Asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare normala si armonioasa a organismului.
     
  • Previne instalarea afectiunilor fizice.
     
  • Masajul pentru bebelusi corecteaza eventualele deficiente si il ajuta pe acesta sa doarma si sa se hraneasca mai bine.
     
  • Imbunatateste respiratia si digestia, stimuleaza functiile aparatului cardio-vascular si ale sistemului nervos.
     
  • Masajul zilnic favorizeaza dezvoltarea motorie si cresterea in greutate in cazul bebelusilor prematuri.

„Kinetoterapia foloseste ca mijloace miscarile active si pasive ca metode de a trata afectiunile bebelusilor pana la varsta de 1 an. Cel mai des intalnita este terapia prin masaj, fie pentru tonifierea musculaturii (daca este flasca) sau pentru relaxarea acesteia (daca este contractata). Masajul, combinat cu exercitii fizice si mobilizari active, influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea psihica si motorie a bebelusului, relaxeaza si tonifica musculatura, creste imunitatea, stimuleaza digestia si circulatia sanguina. Acest tip de masaj poate fi facut de catre un kinetoterapeut cu experienta. Se poate aplica zilnic, respectiv incepand de la 2-3 saptamani de la nastere, aproximativ 30 de minute”, spune kinetoterapeutul.

 

Kinetoterapia ca joc pentru copii

Atat gimnastica de recuperare, cat si kinetoterapia ca metoda profilactica pot fi aplicate la orice varsta.

In cazul copiilor cu varste pana intr-un an, cele mai frecvente afectiuni care necesita terapie prin miscare sunt: piciorul stramb congenital, atitudinea cifotica aparuta in viata intrauterina, displazia de sold sau luxatia de sold si atitudinea scoliotica – o afectiune secundara aflata in legatura cu acestea. In primul an de viata, kinetoterapia trebuie asociata cu jocuri de miscare, de manipulare a obiectelor sau de vocalizare.


Sursa foto: tuftsmedicalcenter.org

Pentru copiii cu varste intre unu si trei ani, metodele de tratament consta in exercitii de durata, cu intensitate crescanda, bazate pe tonifierea musculaturii si corectarea pozitiei. Sedintele se desfasoara in armonie si sub forma de joc; astfel, copilul nu va simti ca este intr-un cabinet de recuperare.

 

Daca afectiunea copilului este avansata, kinetoterapia se face strict sub indrumarea persoanelor specializate, dat fiind ca gimnastica medicala trebuie asistata si modificata treptat, in functie de evolutia recuperarii copilului. Orice kinetoterapeut poate lucra cu bebelusii si copiii pentru afectiunile des intalnite. Daca pacientul este un copil cu sindrom Down, autism sau alte afectiuni care implica si partea neurologica, kinetoterapeutul trebuie sa fie specializat pentru lucrul cu acesta.

Insa parintii pot fi instruiti si indrumati de catre kinetoterapeuti sa faca anumite tipuri de miscari acasa, intre sedintele de kinetoterapie. Uitandu-ma in jur, ma bucur sa constat, totusi, ca parintii sunt preocupati de postura corecta a copilului (e adevarat, uneori prin indemnuri goale de tipul „Stai drept!”), iar asta creeaza niste premise solide pentru o postura corecta la maturitate.

 

„In general, miscarea mentine o stare de sanatate optima, iar noi, prin kinetoterapie, incercam sa ajutam pacientul alaturi de medicina clasica, sa isi redobandeasca starea de sanatate. Putem folosi kinetoterapia in orice afectiune pentru recuperare, dar cu atentia de a doza efortul si de a alege exercitiile in functie de pacient, varsta si afectiune. Copiii trebuie sa-si mentina mobilitatea articulara, dar si un tonus muscular bun. Sedintele se fac sub forma de joc, copii nu sunt stresati, iar parintii sunt incantati si increzatori atunci cand observa ca cei mici sunt supravegheati, corectati si, mai ales, dornici pentru a veni la aceste sedinte.”

Nicoleta Camelia Ghena, kinetoterapeut la Centrul KinetoHelp

 

Sursa foto articol: summersidephysio.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!