Sari la conținut

Copilul gelos. Cum gestionezi crizele de gelozie

Gelozia este un sentiment uman, firesc, in buna masura inevitabil pe care il simtim fiecare dintre noi in anumite situatii. Nici copilul nu este lipsit de "muscatura" geloziei. Chestiunea este ca gelozia este un sentiment care poate fi educat, modelat si, in final, educat. Cel mai bine este ca acesta terapie sa inceapa in copilarie cand copilul descopera si gusta toate sentimentele omenesti.

Perioada copilariei vine cu un amalgam de stari emotionale pentru cei mici. Vor experimenta senzatii de frica de intuneric, perioade de rasfat, dar si perioade de gelozie. Dupa primii doi ani sentimentul de gelozie devine foarte puternic si se manifesta mai ales fata de parintii sai. Cu alte cuvinte sa nu te mire daca fetita ta o sa planga cu sughituri pentru ca tii in brate copilul nou-nascut al unei prietene, iar baietelul tau o sa fie teribil de furios pentru ca te joci amuzata cu un al copil din parc. E normal. Nu doar normal, este chiar necesar!

Este necesar pentru ca un sentiment neexperimentat este un sentiment necunoscut in capcana caruia copilul, adolescentul, tanarul si adultul de mai tarziu poate sa cada.

Al doilea copil

In jurul varstei de doi-trei ani copilul are o accentuata instabilitate emotionala. Printre emotii si gelozia. Gelozia la copii porneste din dorinta de a nu isi mai imparti mama cu nimeni altcineva, demonstrand o iubire maxima pentru aceasta. Senzatiile de gelozie survin atunci cand in relatia bivalenta a celor doi, mai apare o a treia persoana, cum ar fi un frate sau tatal care se manifesta in primul rand ca partener al mamei si nu ca tatat. Atunci cand cel mic se considera neglijat de mama (mama se joaca cu un alt copil sau tine un bebe in brate ori vorbeste cu tatal), copilul v-a riposta imediat prin aceste sentimente de gelozie si frustrare.

 
Comportamentul copilului gelos este identic la copil, indiferent de sex pana pe la vreo trei ani, varsta dupa care acestia devin selectivi si isi manifesta gelozia mai ales fata de parintele de sex opus: baietii cu mamele si fetele cu tati. Si este perfect normal. Dupa 3-4 ani fetitele pot dezvalui sentimente de gelozie fata de mama in relatia acestora cu tatal, iar la baieti fata de tata, in relatia lor cu mama. Astfel, in parintele de sex opus, copilul va putea vedea un adevarat adversar care doreste sa le fure dragostea fata de tata (pentru fetite) sau fata de mama (pentru baieti), dorind astfel sa il inlature pentru ca intreaga atentie a parintelui preferat.

Primul nascut si nou-nascutul

Marele secret al atitudinii parintilor care  se confrunta cu gelozia copiilor este aceea de a fi egali, in comportament si afectiune, mai ales intre frati. Copilul trebuie implicat in tot ceea ce priveste fratele cel mic, pentru venirea caruia pe lume trebuie pregatit din timp.

In ceea ce priveste gelozia fata de celalalt parinte acesta poate fi lasata sa se manifeste, pentru ca in timp sentimentele dispar si manifestarile violente, daca sunt, se calmeaza.

Pentru a-l putea determina sa treaca peste aceste stari, parintii trebuie sa isi pastreze acelasi tip de comportament ca si mai inainte, incercand sa il implice si pe cel mic in cresterea fratiorului. In acest mod, atasamentul dintre cei doi va deveni mai mare, gelozia parand a fi uitata, iar relatia frateasca pare sa fie consolidata prin multa dragoste si afectiune.

Copilul preferat
 
Parintii trebuie sa stie ca gelozia este alimentata de nesiguranta. Cel mai bun mijloc prin care gelozia copilului poate sa fie educata este sa stimulezi increderea in propria lui persoana, in paralel cu a-i oferi dovezi de dragoste. 

Un sfat pentru toti parintii este acela de a lua in seama manifestarile de gelozie ale copilului. Uneori semnalele pe care acesta le transmite sunt non-verbale, iar aceasta situatie este cea mai periculoasa, pentru ca poate naste traume si angoase  de lunga durata.  

 

Gelozia in copilarie este un sentiment benefic. Este o buna solutie pentru intelegerea pe sine, dar si o cale prin care, cu abilitate, parintele poate manipula copilului ca sa inteleaga si sa descopere generozitatea (esti gelos pe jucaria prietenului, da-i o jucarie de a ta si poate o primesti pe a lui), perseverenta (daca vrei o bicicleta, la fel ca a prietenului tau, ai grija ca pisica sa aiba in fiecare zi apa proaspata in castron), si asa mai departe.

Gelozia nu se vindeca. Toti suntem in masura sau mai mica gelosi. Cei care sustin ca nu "gusta" sentimentul fac parte din categoria celor fericiti a caror sentimente de gelozie au fost bine educate in copilarie.

Sursa: livestrong.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!