Sari la conținut

Trucuri destepte pentru mamele de fete

In primul rand trebuie sa stii ca relatia dintre mama si fiica variaza intr-o infinitate de moduri. Esential este ca mama si fiica sa ramana apropiate, iar mama sa faca pas dupa pas in constructia unei relatii care sa se bazeze pe incredere. Evident scopul este aceea de a avea un copil fericit, puternic si sanatos.

Nu creste o printesa, ci un om puternic. Mamele de fete au tendinta de a construi o lume de basm in jurul lor. Ceea ce este esential este sa-ti cresti fiica in lumea reala si sa faci din ea un om care sa poata face diferenta intre fantezie si realitate. 

Hraneste-i increderea in sine. Este cea mai importanta componenta a relatiei intre mama si fiica. Este util sa-i spui ca este frumoasa, dar trebuie sa-i dovedesti si sa-i insufli valorile reale. A pune prea mare accent pe aspectul fizic este daunator. Lauda-i aptitudinile, inteligenta, puterea de a decide, ambitia. Si nu uita ca cel mai bun sfat este exemplul propriu. Nu te plange niciodata de felul cum arati si fii mereu mandra de ceea ce esti! Detaliile legate de silueta, dieta si felul in care arata sunt foarte importante pentru fetite, inca de la varste mici. Mentine acest subiect unul mereu actual, pentru a putea sa intelegi cat de important este acest subiect pentru fiica ta. Sunt fete de 10 ani care sunt obsedate de dieta, sunt copile de 10-11 ani care comenteaza pe site-uri pentru femei despre dieta si cure de slabire si nu-i deloc normal.
 


Personalitatea copilului

Tolereaza lipsa de eleganta si atitudine de baietoi! Stereotipurile ne determina sa credem ca fetele ar trebui sa-si mentina mereu un aer fin, delicat, feminin. Gresit! Tolereaza fazele lipsei de eleganta si aerul de baietori. Este de cele mai multe ori un scut de protectie pe care fetele (mai ales in perioada pubertatii si adolescentei) il adopta. Este o forma de manifestare a independentei. Trebuie indemnata cu tact catre o cale de mijloc. Si nu te teme: vine un moment in care femeia din fiica ta, baietoi, o sa iasa la lumina.

Nu face gresala sa o impingi catre perfectiune. Nu o indemna sa faca pe plac tuturor. Accepta contrazicerile, accepta sa nu fie de acord cu tine. O atitudine perfectionista a parintilor, in general si a mamei, in special, duce la anxietate si depresie, la insatifactii si la o imagine gresita fata de competentele si abilitatile copilului tau. O mama desteapta isi evalueaza asteptarile, le schimba in functie de evolutia copilului. pana la urma trebuie s ate intrebi ce doresti: un premiant sau un copil fericit si echilibrat?

Cum dezvolti increderea in sine

Ofera-i libertatea de a alege, dar mai important, lasa-o sa invete sa aleaga! Oricat de mult ti-ai iubi fiica nu poti sa traiesti tu viata ei, nu poti alege si nu poti decide in locul ei. Nu o critica pentru alegerile ei. Nu o condamna daca renunta prea usor. E bine sa o indemni, sa-i arati, sa-i propui, dar nu-i impune si nu face alegeri in locul ei!

Nu-i rezolva toate problemele. Fa in asa fel incat sa-ti spuna toate problemele pe care le are, dar nu te lasa in rezolvarea lor de dragul de a o proteja. O problema, un insucces, o dificultate sunt cele mai pretioase lectii de viata pentru copilul tau. Si tu ai trecut prin astfel de momente. Sunt esentiale pentru experienta personala, asa ca las-o sa se lupte cu ele!




Incurajeaza independenta fiicei tale. Femeile sunt fiinte admirabile si pot face mult mai mult decat sunt lasate sa faca. Cauza principala pentru care femeile esueaza in viata sau in dragoste este acela ca se lasa dominate. In consecinta independenta si educarea spiritului d eindependenta este una dintre cele mai pretioase si mai importante lectii pe care i le poti oferii fiicei tale. Si nu incepe sa faci asta cand are 20 de ani. Incepe la 8-10 ani, poate chiar mai devreme.

Comportamentul copilului (explicatii)

Fii mama fiicei tale, nu prietena ei! Cand copilul intelege ca relatia intre mama si fiica a trecut in sfera prieteniei copilul pierde echilibrul si stabilitatea de care are nevoie de la mama. Relatia intre mama si fica trebuie sa fie deschisa complet, camaradereasca si placuta, fara angoase si tensiuni, dar in nici un caz o relatie de prietenie.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!