Sari la conținut

10 lucruri pe care le poti face pentru copiii care au alergie la pisica

Stiu, este cel mai simplu sa iei pisica in brate si sa o dai altcuiva. Insa in cazul in care alergia copilului nu este severa, incearca cateva din strategiile de mai jos pentru a reduce sau elimina reactiile alergice ale copilului.

Baiatul meu se confrunta cu alergia la „matza” ori de cate ori merge in vizita la verisorii lui. Vine „inflorit” tot cu bube rosii din cap pana in picioare. Si se scarpina vreo trei zile pana cand incep sa ii treaca sau scapa de ele, sau ceva mai repede daca ii administrez un antihistaminic.

Ii plac tare mult pisicile si atunci am cautat ceva informatii suplimentare sa vad ce pot face sa impac si copilul si pisica si sa traiasca cat de mult posibil impreuna.

Am aflat ca:

Cele mai multe alergii la feline au loc din cauza unuei proteine numite Fel d1 care se gaseste in saliva si pielea animalului. Atunci cand o pisica se curata, Fel d1 din saliva devine aeroba si cauta un loc cald, umed sa se aseze si de obicei aterizeaza in ochi si in nas. Acelasi lucru se intampla cand pielea pisicii se descuameaza si elibereaza proteina.

Daca copilul stranuta sau ii apar bubite rosii nu este neaparat un motiv sa alungi imediat pisica. Incearca una din strategiile de mai jos si cel mai probabil, vei reusi sa ai in casa si un copil care sa se bucure de compania unui animal de casa si o pisica fericita.

1.       Identifica alergia mai intai

Asigura-te ca alergia este la proteina respectiva de la pisica si nu este cauzata de altcceva. In plus fata de alergiile uzuale cum ar fi mucegaiul sau acarienii, pisicile pot aduce in casa polen si iarba – si acestia pot fi de fapt vinovatii. Daca poti, incepe sa elimini din banuiti si vezi ce se intampla. Daca ajungi si la pisica, scoate-o timp de 2 zile din casa si vezi ce se intampla.

Poti se mergi direct la medicul alergolog pentru un diagnostic sigur.  Cu cat copilul este mai mic si reactia mai severa, cu atat mai repede trebuie sa ajungi la medic.

2.       In dormitor pisica nu are voie

Spala toate cearceafurile, paturile, pernele si draperiile din dormitorul copilului – sau daca ai posibilitatea, inlocuieste-le cu unele noi. Alergenii nu vor disparea imediat din camera dar in timp iti vei da seama de diferente.

3.       Scoate covorul

Covorul colecteaza alergenii si aspirarea frecventa ii imprastie peste tot. Daca poti, inlocuieste covorul cu o suprafata tare sau scoate-l de tot, chiar si in camera copilului. Daca nu este posibil, foloseste un aspirator cu filtre HEPA si curata-l regulat cu abur. Daca pisica ajunge totusi in patul copilului, spala toate asternuturile in apa fierbinte.

4.       Foloseste un purificator de aer

Cumpara un purificator bun de aer cu filtru HEPA pentru a tine aerul curat, fara alergeni. Din nou, cel mai bine este sa il pui in camera copilului, chiar daca numai el va beneficia de purificator.

5.       Fa-i frecvent pisicii baie

Unele pisici reactioneaza mai bine decat altele la baie (sau mai putin violent). Daca pisicii nu ii displace extrem de tare sa faca baie, fa-i baie saptamanal. Daca in schimb are o aversiune totala fata de apa si te umple de zgarieturi daca incerci sa o speli, curat-o cu servetele umede non-toxice.  In nici unul din moduri nu vei elimina total alergenii, dar vei mai scapa de o parte dintre ei.

Cele mai multe reactii alergice pot fi evitate prin evitarea contactului dintre maini si fata dupa ce copilul s-a jucat cu pisica. Invata-l sa se spele regulat pe maini.

Citeste aici si despre eczemele copilului. 

6.       Adu- i aminte copilului sa se spele

Este greu sa stai cu o pufosenie in casa si sa nu vrei sa o tii in brate si sa o mangai. Pentru a reduce riscul nasului infundat si a mancarimilor din nas sau ochi, este esential ca cel mic sa se spele de fiecare data dupa ce se joaca cu pisica.

7.       Spala frecvent jucariile si obiectele personale ale pisicii

Este evident ca daca pisica petrece mult timp in cosul ei sau jucandu-se cu jucariile, acestea vor fi pline de alergeni. Cumpara-i un cos textil care poate fi spalat la masina si curata-i jucariie cu ajutorul serveteelor umede non-toxice. Foloseste intotdeauna apa fierbinte.

8.       Curata tapiteriile si deschide geamurile

Pisicilor le place sa doarma pe canapele si pe scaune, mai ales pe cele tapitate. Daca copilul ta este alergic la alergenii de pisica, un aparat de curatat cu abur este o investitie perfecta. In plus, daca aerisesti des, aerul care circula prin locuinta va asigura o ventilatie naturala, rezultand in mai putini alergeni in atmosfera.

9.       Ce ar fi sa iei o pisica hipoalergenica?

Ei, ai fi uimita sa afli ca exista rase de pisici care produc mai putini alergeni si sunt preferate tocmai pentru scaderea riscului de reactii alergice la oameni. De exemplu, rasa Balineza (desi are par mult) produce mai putina proteina  Fel d1! Cauta pe internet rasele hipoalergenice si alege-o pe cea care iti place (s-ar putea sa nu fi un fan al pisicilor fara blana...)

10.   Vezi ce medicamente sunt necesare

In ultima instanta, daca altceva nu functioneaza, poti incerca un medicament OTC (care se da fara reteta), de obicei antihistaminice si decongestionante. Intotdeauna consulta medicul inainte de a-i da orice medicament copilului. Daca alergia este severa s-ar putea sa iti prescrie un medicament mai puternic sau...sa fii nevoita sa ii spui pisicii La revedere!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!