Sari la conținut

Atenționările medicilor: Cele mai periculoase obiecte din casă pentru copii

Știai că accidentele casnice sunt principalul motiv pentru care copiii sub 3 ani ajung la camera de gardă? Și aproape 70% din copiii care îşi pierd viaţa în accidente casnice au sub 4 ani? Iată care sunt cele mai periculoase obiecte din casă, identificate de medicii americani.

Copiii mici prezintă cel mai mare risc de a suferi accidente casnice pentru că îşi petrec o mare parte a timpului în interiorul casei. Iar medicii știu cel mai bine ce obiecte pot fi periculoase și cum putem să-i ferim pe prichindei de pericol. Pentru că au văzut atâtea cazuri de accidente casnice în care copiii au suferit leziuni, prin urmare ei pot spune cu exactitate cum să-i protejăm.

Iată care sunt cele mai periculoase obiecte din casă ce pot cauza probleme grave copiilor, potrivit Parents.com:

Mașina de spălat vase

De ce este periculoasă? Pentru că cei mici au acces, destul de ușor, la tacâmurile ascuțite: cuțite, furculițe. De asemenea, detergentul pentru spălat vase poate irita foarte tare ochii prichindeilor, iar în caz de înghițire se poate duce la complicații grave ale esofagului sau, mai grav, pote culmina cu un deces. “Este extrem de coroziv și de periculos”, atenționează medicul Ari Brown, autorul cărții “Baby 411: Clear Answers & Smart Advice for Your Baby's First Year”. Tot el recomandă să punem toate tacâmurile în recipientul special, cât mai în spate, să nu folosim pastilele-detergent decât atunci când pornim un program de spălare și să-I supraveghem pe cei mici dacă sunt în bucătărie.


Recipientele din polistiren expandat

Fie că vrei să-ți pregătească ciocolată caldă sau să-ți încălzești o supă cumpărată din oraș, recipientele din polistiren expandat pot fi extrem de periculoase atunci când sunt scoase de la cuptorul cu microunde. Este cea mai frecventă cauză de arsuri la copiii mici, potrivit medicului pediatru David J. Mathison.

►Citește și Siguranța copiilor în casă. Măsuri de prevenire a accidentelor în bucătărie

Baloanele

Nu există copil căruia să nu-i placă balonele. Multicolore, în forme diferite, imprimate cu personajele preferate din desene animate ori cu mesaje haioase, balonaele pot fi și periculoase. Este vorba despre cele din latex. În Statele Unite, din 1973 și până în 2000 s-au înregistrat mai mult de 110 de cazuri de deces prin sufocare în rândul copiilor mici care au înghițit baloane. Tocmai de aceea, medicul pediatru Mariann Manno, la fel ca și alți colegi de-ai săi, recomandă ca părinții să folosească baloanele din folie de aluminiu, care nu pot fi înghițite de prichindei.

Mărgelele și bateriile

Medicul pediatru Dasha Fielder a declarat că niciodată nu ţine în casă mărgele, deoarece „pentru copiii mai mici de patru ani, ele sunt foarte periculoase, putând ajunge în gură sau nas, ducând la dificultăţi de respiraţie sau chiar sufoare“. De asemenea, la fel de periculoase sunt și bateriile de dimensiuni mici, pentru că ingerarea lor poate fi letală.

►Citește și Măsuri de prim ajutor pentru bebeluși, în caz de sufocare

Scaunul de masă pentru bebeluși

Dacă prezintă vreun defect de fabricație ori centurie de siguranță nu se prind corespunzător, scaunul de masă pentru bebeluși poate fi extrem de periculos. Avertismentul vine din partea medicului Jamie Schaefer-Wilson, autoarea cărții “ The Baby Rules: The Insider's Guide to Raising Your Parents”, care a trecut printr-o astfel de situație cu propriul copil, o fetiță în vârstă de 11 luni. “Am observat cum alunecă, iar capul ei a rămas blocat între suportul de picioare și măsuță. Totul s-a întâmplat din cauza centurilor de siguranță care au cedat. Noroc că am fost pe fază și am intervenit la timp, altfel s-ar fi putut răni foarte grav”, a povestit medicul.

Covoarele

Într-adevăr, covoarele care alunecă pot fi extrem de periculoase și pentru adulți, nu doar pentru copii. „Dacă ai în casă un covor care alunecă, poţi suferi rapid accidente chiar şi ca adult. Atunci când fugi să răspunzi la telefon sau te-ai trezit noaptea şi mergi grăbit la baie pe întuneric te poţi răni destul de repede“, a spus medicul Kaycee Sink.

Trambulina

Este punctul de atracție în orice loc de joacă sau acasă, în curte. Însă este și extrem de periculoasă. „Am tratat multi copii cu fracturi în urma unor accidente produse în timp ce se arucau pe trambulină. Am trei copii acasă, pur şi simplu mă feresc să le achiziţionez un astfel de obiect. Va trebui să găsim alte căi de a ne distra“, a spus Dr. Fielder.

Biberoanele și suzetele

Sarah Keim, medic pediatru și autoarea mai mult studii de specialitate, atrage atenția asupra faptului că, în Statele Unite, la fiecare patru ore, un copil sub un an ajunge la camera de gardă pentru că s-a rănit ori s-a înecat cu tetina biberonului ori cu suzeta. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că cei mici sunt la vârsta la care încep să meargă, să exploreze, dar nu își mențin un echilibru constant. Prin urmare, cad și se lovesc destul de rău în timp ce au o suzetă în gură sau își beau laptele din biberon.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!