Sari la conținut

Copilului ii e frica de intuneric. Cum il poti ajuta?

Sunt putini copiii carora sa nu le fi fost niciodata frica de intuneric. Copiii nu recunosc mediul, asculta zgomotele sau nu-si regasesc jucaria preferata…

 Cum sa intelegem frica de intuneric

Frica de intuneric nu are mare legatura cu nelinistea separarii care poate sa apara pe la varsta de 8 luni, atunci cand copilul face totul pentru a mai ramane langa el si pentru a intarzia ora de culcare. Frica de intuneric este mai curand o neliniste adevarata. Nu-si recunoaste mediul atunci cand se trezeste, aude zgomote. nu-si gaseste jucaria preferata sau nu vede in capatul celalalt al camerei ursuletii sai care il linistesc si pe care ii adora. Copilul incepe sa aiba mici dificultati pana sa adoarma, se trezeste plangand, chemandu-va si nu mai vrea sa adoarma la loc.

 Linistiti copilul

Atunci cand apare aceasta teama este inutil sa-l lasati pe copil sa planga. Mergeti sa-l vedeti pentru a-l linisti. Potoliti-l, mangaindu-i parul. Daca nu s-a trezit, cu siguranta a avut un cosmar. Lasati-l sa doarma. Daca nu, aprindeti lumina in camera lui si linistiti-l pentru a-l ajuta sa adoarma. Daca va vorbeste despre un vrajitor in spatele perdelei, verificati cu el ca nu este nimic acolo, dar nu-l lasati sa ramana cu ideea ca intr-o zi este posibil sa fie. Nu trebuie sa inceapa sa creada in monstri.


Pentru a lupta impotriva fricii de intuneric, cea mai buna arma ramane o veioza sau lumina din hol. O penumbra lejera il poate linisti cand obscuritatea il nelinisteste. Nu-l puneti sa doarma singur, dar ar putea sa doarma in aceeasi camera cu fratele sau sora mai mare, pentru a se linisti.

►Citeste si Cate ore trebuie sa doarma un copil

Ajutati-l sa-si invinga frica

Va trebui in primul rand sa invete sa se obisnuiasca si sa-si invinga teama. Pentru aceasta:

-         Evitati suzetele pe care nu va sti intotdeauna sa le gaseasca daca le-a pierdut in intuneric. In schimb, ati putea sa-i puneti alaturi o bucata de tesatura impregnata cu parfumul dumneavoastra.

-         Povestiti-i istorioare in care eroii au fost ajutati de intuneric, fara sa abandonati acele multimi de creaturi infricosatoare. Aceste contradictii il vor ajuta in dezvoltarea sa.

-         Puneti-l sa viziteze casa noaptea, facandu-l atent la sunetele care-l speriau.

-         Aratati-i ca-i intelegeti nelinistile, spunandu-i ca teama este un sentiment natural. Nu-i spuneti ca si dumneavoastra v-a fost frica de intuneric, acest lucru intarindu-i teama, ci povestiti-i despre alte temeri pe care le-ati avut in copilarie, pe care el nu le are, acest lucru il va face sa se simta mai puternic.

-         Deasemenea amintiti-i de alte temeri pe care le-a avut si pe care le-a invins.

-         Ganditi-va sa-i respectati ritmul de somn, fiind atenta la semnele de oboseala (casca, se freaca la ochi). Va adormi mai repede.

-         Spuneti-i ca indiferent ce s-ar intampla sunteti acolo pentru a-l proteja, daca este cu adevarat in pericol. Dumneavoastra sau bona lui, daca va trebui sa lipsiti.

-         Aratati-i intrerupatorul veiozei, ca sa o poata folosi in caz de nevoie.

-         Este inutil sa incercati sa suprimati somnul din timpul zilei, crezand ca va dormi mai bine noaptea, e un calcul gresit.

Bineinteles, acest lucru nu se va rezolva intr-o singura zi, insa la un moment dat va fi mandru sa va spuna ca veioza nu mai e de folos…

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!