Sari la conținut

Bronșiolita la copii. Când e nevoie de consultul medicului?

În această perioadă, bronșiolita apare frecvent mai ales în cazul copiilor mici. Care sunt cauzele, simptomele și când trebuie mers la medic? Sau cum putem preveni apariția acestei boli? Iată câteva recomandări pentru părinți.

Din păcate, sezonul rece activează numeroși viruși, mai ales când au loc schimbări de temperatură, iar bronșiolită se numără printre cele mai frecvente afecțiuni care apar în rândul prichindeilor și care îi sperie pe părinți din cauza simptomelor destul de severe.

Bronşiolita este o infecţie a bronhiilor mici, căi de transport ale aerului în plămâni. În cazul copiilor, produce manifestări respiratorii severe. De ce apare frecvent în rândul celor mici? Din cauza contactului frecvent al acestora cu diferiţi germeni, pentru care nu au imunitate (rezistenţa organismului la acţiunea unui microb). Bronşiolita are cale de transmitere asemănătoare cu gripă.

Cauze – ce declanșează bronșiolita?

Bronşiolita este în mod frecvent cauzată de un virus - virusul respirator sincitial (RSV), iar boala apare cu frecvenţă ridicată din toamnă până în primăvară. În special, în lunile de iarnă.

►Citește și Care este diferența dintre răceală și gripă la copii?

Simptome bronșiolită

Cele mai frecvente simptome sunt tusea, rinoreea (cursul nasului) şi febra. În câteva zile de la apariţia simptomelor copilul manifesta respiraţii superficiale sau respiraţii însoţite de wheezing (zgomot şuierător), ce îi poate speria pe părinți, mai ales pe cei care se confruntă pentru prima dată cu aceaată boală.

Infecţia severă la copii determină creşterea ritmului respirator și, astfel, pot apare tulburări de respirație. În acest moment este indicat să mergi de urgență cu cel mic la medic.

Atenție! În cazul copiilor cu boli de inimă sau copii născuţi prematuri, prezentarea la medic se face la primele simptome.

De asemenea, consultul medicului este necesar în cazul în care copilul vomită, în cazul apariţiei tahipneei (respiraţie rapidă) și în cazul în care apare retracţia tegumentelor între coaste în timpul inspiraţiei (acesta este un semn că respiraţia se face cu dificultate).

Majoritatea simptomelor durează 3-4 zile. La cei mai mulţi copii, boala trece într-o săptămână.

Diagnosticul bronșiolitei

Acesta se pune pe baza istoricului medical, simptomelor şi examenului fizic. Examenele de laborator nu sunt folosite în mod obişnuit pentru diagnosticarea bronşiolitei cauzate de virusul respirator sincitial.

►Citește și Infecțiile respiratorii și abuzul terapeutic

Tratamentul bronșiolitei

Terapia simptomatică este de cele mai multe ori singura folosită. Se administrează lichide pentru a preveni deshidratarea. În cazul apariţiei febrei se administrează acetaminofen (paracetamol).

Atenție! Nu se administrează aspirină la copii mai mici de 5 ani.

Cum poți preveni bronșiolita?

Pentru că bronşiolita are cale de transmitere asemănătoare cu gripă sunt necesare următoarele măsuri:
evitarea contactului cu alţi copii care au bronşiolită sau alte infecţii ale tractului respirator superior; în cazul în care unul dintre copii este bolnav, se încearcă separarea lui de fraţi; copilul bonav trebuie să stea acasă, nu este indicată trimiterea lui în colectivitate (şcoală sau grădiniţă) până când tusea nu dispare
igiena este foarte importantă: spălatul pe mâini îndepărtează germenii de la acest nivel şi previne infectarea copilului în momentul în care punem mâna pe el sau atingem obiecte cu care el va veni în contact
se evita fumatul în preajma copiilor: fumul de ţigară irita mucoasele nazale, sinusale şi pulmonare şi cresc riscul apariţiei de infecţii respiratorii.

Sursa: KidsHealth

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!