Sari la conținut

Cum ne învăţăm copilul să iubească lectura? Bebeluşi, preşcolari şi şcolari

Vrei ca micuţul tău să înveţe să iubească lectura? Avem zeci de idei pentru tine, fie că eşti părinte de copilaş care încă e la stadiul în care ar băga paginile în gură, fie că prichindelul tău e de-acum mare şi aproape te-a depăşit în înălţime.

Cum ne învăţăm copilul să iubească lectura? – Bebeluşi şi ţânci

Bebeluşii se nasc cu impulsul de a descoperi limbajul şi tot ceea ce îi înconjoară, ceea ce înseamnă că, într-o anumită măsură, ei citesc deja. A-ţi pregăti copilul pentru ceea ce urmează – adică a-l învăţa literele – este echivalentul la a turna apă peste plantele care deja s-au prins în ghiveci. De aceea, Academia Americană de Pediatrie încurajează părinţii să le citească celor mici cu voce tare, încă de când se nasc.

Vorbeşte toată ziua cu el – Să vorbeşti cu copilul tău este cel mai bun lucru pe care îl poţi face, pentru a-i dezvolta limbajul. Iar dacă vrei să începi să îi citeşti, înseamnă-l pe el să facă alegerea:  “wow, câte cărţi interesante avem aici! Pune mânuţa pe una şi mami ţi-o citeşte când vrei tu”. Nici nu contează dacă e prea mic să îţi răspundă. Conversaţiile îl ajută să se obişnuiască mai repede cu sunetele,cu limba, şi stimulează procesarea limbajului, la nivelul creierului.

Atinge textul – Pentru copiii mici, mişcarea degetelor sub cuvintele pe care le citeşti transmite ideea că simbolurile acelea mici şi amuzante înseamnă ceva şi, mai mult decât atât, spun chiar o poveste.

►Citeşte şi 7 sugestii de cărţi pentru copiii de 1 an şi jumătate

Fii expresivă – Atribuie câte o voce diferită pentru fiecare personaj, foloseşte-te de interjecţii (bâldâbâc, bâldâc!) şi de exclamaţii (oh, nu!). Nu trebuie să fii Johnny Depp. Cu siguranţă micuţul este cea mai loială audienţă a ta! :D

Intră în fiecare rol – Atunci când îi citeşti, spre exemplu, o carte pentru animale, mimează sunetul pe care îl scoate fiecare animal. Când spui raţă, fă o pauză şi invită-l pe micuţ să facă mac-mac.

Lasă-l pe micuţ să fie profesorul – Ia jucăria preferată a celui mic şi roagă-l pe el să îi arate acesteia ce este o carte (cum se ţine, care este coperta). Apoi încurajează-l să îi spună povestea din carte, aşa cum înţelege el din imagini.

Citeşte cu el, nu doar lui – Când stai pe fotoliu cu o revistă în braţe, pune-i şi copilului o cărţulie în mânuţe. Copiii învaţă foarte bine prin imitare, aşa că va fi foarte mândru că poate face ce faci şi tu.

Nu limita ora de citit – Nu te limita la a-i citi doar înainte de culcare. Vă puteţi începe rutina fiecărei zile chiar prin a citi una-două pagini.

Cum ne învăţăm copilul să iubească lectura? – Preşcolar

Focusează-te în continuare pe învăţarea prin joc şi prin poveşti. Un vocabular bogat îl va ajuta pe cel mic, aflat acum la 5-6 anişori, să înţeleagă mai uşor sensul cuvintelor auzite.

Oferă-i mai multe opţiuni – Ia mai multe cărţi şi întreabă-l: pe care dintre ele o preferi? Lasă-l pe el să fie „şeful cărţilor” şi să simtă că are un cuvânt de spus în această activitate.

Nu te feri să foloseşti cuvinte mai greoaie – Dacă îţi vine să foloseşti cuvinte care ţi se par mai complicate, nu te opri. Rosteşte-le, apoi explică-le sensul. Nu trebuie să subestimăm niciodată capacitatea unui copil de a învăţa lucruri şi cuvinte noi. Vedem foarte bine cât de repede învaţă cuvinte pe care le aud la desenele animate…

Mergeţi împreună la bibliotecă – Învaţă-ţi copilul unde şi cum să caute cărţi, prezintă-i  „paradisul cărţilor”, arată-i cât de colorat şi de generos e şi împrumutaţi una-două care îi sunt pe plac.

Analizaţi împreună semnele de circulaţie – A vorbi despre semnele de circulaţie, a le analiza – îi demonstrează celui mic cât este de important este să ştii să citeşti.

Fă conexiuni – Când preşcolarul tău este gata să înveţe alfabetul, ajută-l să facă conexiuni între litere şi obiecte. Asociază, spre exemplu, B – cu broască, R – raţă, M – maimuţă.

Cum ne învăţăm copilul să iubească lectura? – Şcolari

Nu instala un TV în camera lui – Dacă nu va avea un televizor la care să se uite, când stă singur seara în pat, va alege să citească – sigur e mai bine decât să se plictisească.

Lasă-l pe el să aleagă ce să citească – Pune-i în faţă câteva cărţi pe care le consideri potrivite pentru vârsta lui şi lasă-l să o aleagă el pe care să o citească. Poţi face acest lucru înconjurându-l cu cărţi ale căror subiecte să îl intereseze direct: sport, roboţi, maşini, dinozauri, prinţese etc.

Citeşte cu el – Dacă i-ai pus cartea în mână, nu înseamnă că cel mic se va scufunda în lectură. Încearcă să îl supraveghezi cât mai discret şi chiar să îl întrebi, din când în când, ce s-a mai întâmplat cu personajele.

►Citeşte şi Cărți pentru fete

Oferă-i alternative la cărţi – Îl poţi încuraja să citească şi benzi desenate şi instrucţiuni de jocuri sau ingrediente. Va vedea astfel că citind, va învăţa lucruri noi. Poţi să îi spui şi că tu nu mai vezi foarte bine, rugându-l să îţi citească, din când în când. Astfel, de va simţi util.

Fă-ţi timp să citeşti – Degeaba îi spui copilului să citească, dacă pe tine nu te vede făcând acest lucru. Niciun lucru nu funcţionează mai bine ca puterea exemplului personal.

Mult succes!



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!