Sari la conținut

Anti... tantrum! Cum să înlocuieşti lacrimile cu zâmbetul

În momentul în care copilul tău începe să plângă şi nu găseşti un mod în care să îl linişteşti, ţi se întâmplă ca, în funcţie de circumstanţe, să ai una dintre următoarele reacţii:

- te enervezi şi ţipi. Probabil că ai observat că nu ajută la nimic, doar că îţi mai descarci şi tu nervii. După care te simţi la pământ, vinovată şi supărată.

- încerci să-l linişteşti pe copil prin vreo strategie mai mult sau mai puin reuşita - distragi atenţia, ameninţi, promiţi o recompensă, încerci să explici. Rata lor de reuşită este însă destul de mică şi îţi epuizează toate resursele.

- te distanţezi de el ca să îl laşi să îşi consume nervii.

Rar se întâmplă să te gândeşti că ai greşit undeva, încă de la început, că ai fi putut să ocoleşti cumva aceste crize. Şi totuşi aşa este.... Apariţiia crizelor nu ţine numai de personalitatea copilului şi de etapa de dezvoltare prin care trece, ci şi de abilitatea celui care îl îngrijeşte de a le ocoli.

►Citește și Care este singura greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul are un tantrum

Câteva sfaturi pentru a avea un copil care acceptă mai uşor ce i se întâmplă:

1. Foloseşte-te mai mult de joacă: cine ajunge primul la baie să se spele pe mâini câştiga premiul de aur; cine se descalţa primul primeşte o sută de milioane de pupici pe nas

2. Personifică lucrurile. Degeaba spui mobilă de lemn nu se uda cu apă sau Nu îmi place când te joci cu apă fiindcă te uzi tot. Mai bine îi spui că dulapul este obosit şi ar vrea să doarmă şi se va trezi şi va plânge dacă este udat. Măcar pentru inedit vei obţine o pauză din activitate.

3. Fă-i să-şi dorească să demonstreze că ştiu: "Încerc să îmi pun tricoul acesta pe mine şi nu îmi dau seama - se trage pe picioare? De ce nu îmi intră capul pe mânecă?"

4. Momeşte-i cu ceva inedit: “Știu o poveste fantastică despre bunicul în tinereţe. Am să v-o spun când vă băgaţi în pat.'

5. Falsa panică: “Partieee.... faceţi loc, trebuie să ajung la baie, e timpul pentru pipiiiiiii”.

►Citește și Copilul la 3-4 ani: 20 de motive de plâns din senin

6. Cântece. Cum ar fi să foloseşti un cântecel de câte ori vrei să facă un lucru anume - de exemplu să se îmbrace pentru a merge afară. Unul simplu pe care îl poţi transforma cum vrei tu: Degetul mare merge la primbare, Arătătorul duce căruciorul / Mijlociul încalţa pantofiorul etc

7. Lasă-i să aleagă: „Ce să mai punem în această mâncare să o facem delicioasă?”

8. Roluri: „Sunt un căpcăun şi mi-am pus mâncarea pe masă. Sper că nu veţi îndrăzni vreunul dintre voi, piticaniilor, să atingeţi ceva din mâncarea mea.”

Renunţa la seriozitate şi fii pe cât posibil un clovn. Ai să vezi, perspective nebănuite ţi se vor deschide!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!