Sari la conținut

Rinita alergica la copii

Rinita alergica este din ce in ce mai raspandita, iar numarul copiilor care sufera din cazua acesteia, in crestere. Statistic boala afecteaza aproximativ 10% din populatie si este des intalnita in copilarie. Primavara este una din perioadele in care simptomele bolii se accentueaza, dar si perioada in care numarul cazurilor noi creste.

 

Cum se manifesta rinita alergica


Primele simptome ale rinitei alergice la copil apar dupa trei ani. Boala are o componenta genetica, fiind mai frecventa in familiile unde exista persoane alergice. Copiii pot face forme usoare de boala, cand nu le sunt afectate activitatile zilnice sau somnul, sau forme mai severe care necesita tratamente mai lungi.

Exista rinita alergica sezoniera. Apare primavara si vara in zonele temperate. Este cauzata de polenul sau sporii plantelor care sunt purtate de vant si intra in contact cu mucoasa nazala unde declanseaza reactia alergica. Boala este mai severa in perioadele calde, cand bate vantul si este ameliorata in perioadele umede si ploioase.




Exista si o forma cronica: rinita perena care se manifesta tot timpul anului si este cauzata de alergeni domestici. Factorii alergeni sunt praful, acarienii din saltele, perne, pufuri, animale de companie, mucegaiuri, excremente de gandaci si altele. De multe ori alergenul nu poate fi identificat.



Simptomele rinitei alergice


Cum se manifesta rinita alergica? Copilul se poate plange de unul sau mai multe din urmatoarele simptome:
 

- nas infundat
- secretii nazale apoase (nu verzi sau galbene) din ambele nari
- crize de stranut
- mancarimi ale ochilor, nasului, gatului, copilul se scarpina la nas foarte des
- inflamatie a ochilor si lacrimare frecventa, pleoapele pot fi umflate
- respira pe gura, sforaie
- tuse uscata
- oboseala, iritabilitate, scaderea poftei de mancare
- sangerare nazala
- cearcane

Desi sunt disponibile multe medicamente anti-alergice fara reteta in farmacii, tratamentul rinitei alergice la copil trebuie prescris de medic. Acesta este in masura sa aleaga preparatele potrivite varstei si severitatii bolii si sa le dozeze corespunzator. in anumite cazuri poate fi nevoie de doua sau chiar mai multe medicamente pentru a controla simptomele bolii.



Tratamentul pentru rinita alergica


Formele usoare se trateaza in general cu antihistaminice care se vor lua pe gura. In cazuri mai severe se va asocia un spray nazal care contine corticosteroizi si care este foarte eficient in reducerea inflamatiei nazale. Picaturile si sprayurile care contin decongestionante  se vor folosi doar ocazional, in caz de agravare a simptomelor. Se pot folosi si picaturi speciale pentru ochi, in caz de lacrimare puternica.
 


Rinita alergica este o boala cronica. Uneori simptomele pot deveni tot mai usoare pe masura ce copilul creste. Rinita alergica netratata poate duce la astm bronsic dar si la scaderea performantelor scolare si este predispus la infectii respiratorii si ale urechii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!