Sari la conținut

Bebe se lasă așteptat? Ce analize medicale ar trebui să faci

Îți dorești foarte tare să rămâi însărcinată, dar bebe se lasă așteptat? Dacă a trecut mai bine de un an de când încerci, ar fi bine să îți faci programare la un medic ginecolog. Pe lângă consultație, vor fi necesare anumite analize. Care sunt acestea?

În general, o femeie în perioada fertilă (până în 35 de ani) care nu reuşeşte să rămână gravidă prin contact neprotejat după un an de încercări este sfătuită să meargă la specialist, pentru un set de analize care să lămurească exact cauzele acestei infertilităţi temporare. Iar acest lucru se ântâmplă după ce partenerul a efectuat și el spermograma şi spermocultura – o procedură deloc invazivă, prin care se pot depista problemele masculine de infertilitate.

Dacă te regăsești în situația de mai sus și ți-ai făcut deja o programare la un medic ginecolog, iată ce investigații amănunțite va trebui să faci:

Profilul hormonal (AMH rezerva ovariană, FSH, LH, prolactina, progesteron, estradiol) şi markerii endocrini (TSH, t3 şi ft4) – scopul acestor analize este observarea dezechilibrelor hormonale, a anumitor afecţiuni tiroidiene care să determine infertilitate, dar şi pentru a determina rezerva ovariană a pacientei.

Important! Această investigație se referă doar la număr, nu şi la calitate. Pot fi foliculi mulţi, de calitate slabă şi vor exista probleme de fertilitate cu un AMH normal.

Ecografia transvaginală este necesară pentru a vedea starea uterului. Multe dintre probleme vin din eşecurile de implantare, de aceea este important ca uterul să fie curat, să nu existe fibroame sau alte chisturi, nu prezintă malformaţii, are dimensiunile normale, nu este septat şi nici nu are sinechii (sindromul Asherman). În același timp, tot cu ajutorul ecografiei transvaginale se poate urmări şi starea ovarelor. În cazul ovarelor micropolichistice, este nevoie de o monitorizare ecografică de câteva luni, pentru a se observa dacă pacienta ovulează. Dacă nu se întâmplă acest lucru, este logic că sarcina nu apare din cauza acestui impediment, care poate fi rezolvat prin administrarea de pastile menite să stimuleze ovulaţia.

►Citește și Ovarele polichistice şi sarcina. Recomandările specialistului

Analiza de sânge CA 125, recomandată, de asemenea, pentru a clarifica starea ovarelor.

În momentul în care toate investigațiile de mai sus au fost efectuate și indică valori normale, însă sarcina tot întârzie să apară, este posbil ca medicul să recomande o histerosalpingografie, o analiză specială care arată starea trompelor uterine. Acestea pot fi înfundate şi din acest motiv este imposibilă apariţia sarcinii.

De reținut! Această analiză în sine poate ajuta la desfundarea trompelor uterine şi obţinerea ulterioară a unei sarcini.

De asemenea, ține cont de faptul că recomandările sunt diferite, în funcţie de istoricul tău. În cazul în care nu reușești să ții o sarcină este foarte important un screening de trombofilie.

Trombofilia este o afecţiune ereditară sau dobândită, caracterizată prin apariţia cheagurilor de sânge, ce pot duce la declanşarea infertilităţii prin avorturi recurente, preeclampsia sau chiar naşterea unui copil mort.

Sursa: WebMED

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!