Sari la conținut

Cand ai nevoie de FIV?

O recapitulare a raspunsurilor pe teme de  infertilitate si fertilizare in vitro oferite de domnul doctor Andreas Vythoulkas cititoarelor noastre.

 

In saptamana 19-23 mai, domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretica-ginecologie, a raspuns pe suntmamica.ro si suntgravida.ro problemelor legate de fertilitate.  Dintre toate acestea, tema fertilizarii in vitro (FIV) a iesit in evidenta, drept pentru care am adunat cele mai graitoare intrebari ale cititoarelor si, respectiv, raspunsuri oferite de medic in aceasta directie, pentru o intelegere mai buna a fenomenului.

Care sunt analizele ce trebuie efectuate inaintea unei proceduri FIV?

Cele mai importante analize sunt cele care conduc la decizia ca aveti nevoie de FIV. Iar acestea sunt importante pentru ca astfel se poate pune un diagnostic corect fiecarei paciente in parte. Daca realmente e nevoie de FIV, din momentul in care s-a luat aceasta decizie impreuna cu medicul specialist, trebuie efectuate: un profil hormonal complet, o hemoleucograma, coagulograma si o ecografie transvaginala intre ziua 17 si 20 a ciclului menstrual dinainte de a incepe procedura de stimulare ovariana.

 

Mi s-a recomandat sa incerc sa raman insarcinata prin fertilizarea in vitro, insa mi-e teama de efectele secundare ale tratamentului de stimulare. La ce ar trebui sa fiu atenta?

Stimularea ovariana pentru fertilizarea in vitro nu trebuie sa va ingrijoreze, ea nu are nici un fel de efecte secundare, atata vreme cat este facuta asa cum trebuie, de catre un medic specialist in infertilitate. Adica, inainte de inceperea tratamentului de stimulare trebuie sa fiti monitorizata ecografic, pentru ca medicul sa se asigure ca uterul este sanatos, fara nici un fel de fibrom, iar ovarele sunt si ele fara chisturi. Trebuie facute si analizele de sange pentru profilul hormonal, pentru ca stimularea va fi realizata si in functie de acesta, plus o hemoleucograma si coagulograma. Daca toate acestea sunt in regula, nu exista nici un motiv de ingrijoare. Cel mai frecvent efect secundar al stimularii ovariene este hiperstimularea si apare numai atunci cand tramanetul nu este cel corect, adica nu e personalizat pentru fiecare pacienta in parte.

 

Dupa cat timp de la efectuarea laparoscopiei poti face inseminarea?

Depinde foarte mult de motivul pentru care a fost facuta laparoscopia. Daca a fost doar o procedura exploratorie pentru endometrioza si nu s-a gasit nimic, deci o operatie foarte simpla, atunci inseminarea se poate face chiar in luna urmatoare. Daca a fost facuta pentru rezolvarea unei probleme pe uter, ar trebui sa asteptati cam sase luni pentru evitarea unei rupturi uterine in cazul in care, in urma inseminarii, ramaneti insarcinata. De asemenea, daca operatia laparoscopica a fost realizata pentru tratarea endometriozei, depinde de gradul acesteia. La un grad mai mare de endometrioza, se face ulterior operatiei laparoscopice un tratament de subtitutie (menopauza indusa), ceea ce va impiedica oricum sa ramaneti insarcinata. Daca probleme de endometrioza au fost de grad mic, atunci puteti face inseminarea chiar in luna urmatoare.

 

Cum iti poti imbunatati sansele de a ramane insarcinata daca ai ovare polichistice si ai multe kilograme in plus? Ce metode dau cele mai bune rezultate, din experienta dumneavoastra? Varsta mea este de 28 de ani si incerc sa raman insarcinata de doi ani.

Inainte de orice, este necesara o ecografie, pentru a vedea cat sunt de afectate ovarele de chisturi. Aveti menstruatie regulata, adica in fiecare luna? Si acesta este un aspect important. Cea mai mare problema a femeilor cu ovare micropolichistice este ca nu ovuleaza. Daca aceasta este singura problema, ea se poate rezolva prin inducerea ovulatiei medicamentos, numai de catre un medic specialist, fireste. Dar, repet, trebuie vazut daca aceasta este singura problema. Am avut o pacienta care credea ca motivul pentru care nu ramane insarcinata sunt ovarele cu chisturi. Dupa analize mai amanuntite, am constatat ca mai avea si hidrosalpinx, ceea ce inseamna ca, si daca ar fi rezolvat problema ovarelor, tot nu ar fi putut ramane insarcinata din pricina celei de-a doua probleme. Cand nu avem toate informatiile este ca si cum mergem la razboi fara a sti nimic despre inamic. Sau, altfel spus, diagnosticul corect si complet contribuie esential la reusita obtinerii unei sarcini.

 

Dupa o monitorizare ecografica timp de trei luni, am fost diagnosticata cu ciclu anovulatoriu. Se poate pune un astfel de diagnostic dupa numai trei luni si ce este de facut in cazul meu? Pot avea copii? Pe cale naturala sau prin fertilizare in vitro?

Exclusiv monitorizarea ecografica timp de trei luni nu este suficienta pentru un astfel de diagnostic. Foarte important este daca, inainte de aceste monitorizari, ati incercat sa aveti copii si pe ce perioada de timp s-a intins acesta incercare. Daca incercarile s-au intins pe o perioada mai lunga de un an, plus monitorizarea timp de trei luni, atunci se poate vorbi de un diagnostic de ciclu anovulatoriu. Dar si in acest caz puteti avea copii, fireste. Mai intai, e bine sa se incerce o stimulare ovariana medicamentoasa, in doi pasi. Abia in cazul in care aceasta nu da rezultatele scontate se trece la stimularea ovariana pentru un FIV. Retineti insa un lucru foarte important: un astfel de diagnostic e complex, implica multi factori si el poate fi pus numai de un medic specialist cu competente in infertilitate.

 

Fertilitatea poate tine si de compatibilitatea intre parteneri? Am cunoscut cupluri care impreuna nu au avut copii, chiar daca au incercat, insa cu alti parteneri nu s-au lovit de aceasta problema.

Teoria cu incompatibilitatea partenerilor este mai veche si ea nu a fost niciodata demonstrata cu adevarat. Da, e posibil ca dintr-un motiv sau altul o sarcina sa apara mai greu. Cel mai important este sa existe un diagnostic corect. Prezumtia ca unul dintre parteneri este de vina fara un diagnostic clar nu este cea mai fericita dintre variante.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!