Sari la conținut

Teste initiale pentru infertilitate

Daca a trecut mai mult de un an de cand incerci sa ramai gravida, este semnul ca trebuie sa te indrepti catre un specialist in fertilitate si sa faci cateva teste.

Specialistul in fertilitate va verifica cateva aspecte legate de sanatatea ta si a sotului tau si va demara cateva investigatii (de obicei in mod progresiv) in urma carora va avea o imagine clara asupra problemelor legate de infertilitatea ta sau a partenerului.

Iata care sunt testele incluse in evaluarea initiala pentru infertilitate

Istoric

Medicul iti va pune intrebari pentru a incerca sa gaseasca cauzele infertilitatii.

Intrebarile vor privi istoricul tau medical, chirugical, ginecologic si obstetric, precum si intrebari legate de stilul de viata.

Daca ai mai fost si la alti medici specialisti in fertilitate este important sa aduci cu tine rezultatele investigatiilor anterioare.

Examenul fizic

Vei face un examen fizic complet care va include si o ecografie pelvina.

Ecografia ajuta la descoperirea anomaliilor uterului, tuburilor falopiene si/sau a ovarelor. Uneori sunt puse in evidenta cicatrici pelvine, cum ar fi un ovar care este „lipit” de uter.

Se strang cu ajutorul acestui examen informatii despre potentialul femeii pentru stimulare ovariana cu ajutorul medicamentelor prin numararea foliculilor antrali.

Evaluarea rezervei ovariene

Aceasta este o evaluare foarte importanta care determina rezerva de ovule a femeii

Aceasta se face cu teste de sange si cu ultrasunete:

Sange - FSH, LH si testarea hormonului estradiol si nivelul hormonilor AMH

Ecografie - evaluarea volumului ovarian si a numarului de foliculi antrali

Citeste mai multe despre cauzele infertilitatii.

Evaluarea ovulatiei

Acest lucru poate fi realizat intr-o varietate de moduri. Aproximativ 25% din toate cazurile de infertilitate sunt cauzate de o tulburare de ovulatie. Un tip comun de probleme ovulatorii, sindromul ovarelor polichistice, este tratat eficient cu ajutorul medicamentelor.

Analiza materialului seminal

Analiza materialului seminal este un test foarte important si trebuie sa se faca la inceputul procesului de evaluare. Daca un defect sever de sperma este descoperit, testarea partenerei trebuie modificata, iar terapia poate fi imediat directionata catre problema spermei.

Aproximativ 25% din toate cazurile de infertilitate sunt cauzate de un defect de sperma si 40-50% din cazurile de infertilitate au un defect de sperma ca si cauza principala sau contributorie.

Analize de sange

In functie de situatia cuplului, pot fi necesare mai multe teste de sange pentru femeie sau barbat. Analizele de sange care ar putea fi necesare includ hormon foliculostimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH), estradiol (E2), AMH, prolactina, testosteron (T), progesteron (P4), 17-hidroxiprogesteron (17-OHP), tiroxina (T4), hormon de stimulare tiroidiana (TSH).

Daca exista o istorie de avorturi spontane recurente (2 sau mai multe) se mai pot face testele de  lupus anticoagulant (LAC) si anticorp anti-cardiolipina (ACL), precum si alte teste.

Testele imunologice nu s-au dovedit a fi foarte relevante la pacientii cu infertilitate fara antecedente de 2 sau mai multe avorturi spontane.

Testarea pentru permeabilitatea trompelor uterine si normalitatea cavitatii uterine cu histerosalpingografie.

Histerosalpingografia, sau HSG se face in scopul de a evalua anatomia cavitatii endometriale a uterului si trompelor uterine. HSG este de obicei programata intre 6 si 13 de zile a ciclului - dupa menstruatie si inainte de ovulatie.

Aproximativ 25% din toate cazurile de infertilitate se datoreaza unui defect al trompelor uterine

Laparoscopie

Aceasta este o procedura chirurgicala si nu trebuie efectuata pana cand testarea de baza nu a fost realizata pe ambii parteneri.

In unele cazuri, laparoscopia pentru infertilitate va cauta cicatrici pelviene sau endometrioza

Deoarece rata de succes a fertilizarii in vitro s-a imbunatatit drastic in ultimii 20 de ani, laparoscopia pentru infertilitate se face mult mai putin decat inainte.

Cele mai multe cupluri sar peste chirurgia laparoscopica invaziva si fac inseminari intrauterine si apoi urmeaza tratamentul de fertilizare in vitro daca inseminarile nu au avut succes.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!