Sari la conținut

Cand este gata pentru olita?

Dupa primul an de viata, copilul nu mai este bebelusi. Incepe sa cucereasca lumea, iar spiritul de independenta se manifesta din plin.

Este foarte bine daca mamicile (parintii, in general si bunicii, in special), i-ar lasa pe cei mici sa faca singuri o serie de lucruri simple. A-l lasa singuri este o victorie pentru ca pe de o parte este o mare bucurie sa vezi ca poate, dar si pentru faptul ca lasati sa faca singuri conflictele si potentialele dispute dispar sau macar se atenueaza in buna masura.

Psihologii recomanda parintilor sa-i lase pe cei mici sa faca singuri cele mai multe din lucruri.

De la a se imbraca, pana la a se spala pe mani, de la a se aseza pe olita, pana la a se dezbraca singuri. Rolul parintelui trebuie sa fie in primul rand cel de supravegetor.

In plus toate acestea pot sa fie in agala masura activitati de rutina si joaca. Secretul este sa gasesti momentul ideal pentru a-l lasa sa faca singur o serie de activitati care il implica pe el si corpul lui.

Copilul si olita lui

Vrei sa scape de scutece, asa ca tentatia de a-l aseza pe olita este foarte mare. Intrebarea este cand este gata pentru olita?
 

 

Medicii spun ca daca il grabesti nu ai nici un avantaj, ba chiar din contra. Este posibil sa ramana cu obiceiul de a face pipi pe el si mai ales in pat. Copilul o sa ramana in scutece cel mai probabil pana la doi ani.

Intervalul optim pentru a-l invata sa foloseasca olita fiind intre 2 si 3 ani.

Pana la varsta de 2 ani copilul nu are controlul asupra sficterelor. Senzatia de control apare undeva dupa doi ani, asa ca poti incepe antrenamentul. A-l grabi este frustrant pentru toti. Copilul trebuie incurajat de fiecare data cand reuseste si trebuie ignorat cand nu a reusit, dar in nici un caz certat. Nu-i spune ca-i rusine, nu-l pedepsi. Accidente se pot intampla pana la varsta de cinci ani.
 

 

Este copilul pregatit pentru olita? Iata cateva semne:

 

  • Ramane cu scutecul curat pentru perioade mai lungi de timp
  • Poate merge la olita sau toaleta (si accepta sa stea pe colacelul pentru el)
  • Isi poate da jos pantalonii
  • Poate sa-ti spuna cand are nevoie la toaleta

Cateva sfaturi:

 

  • Cel mai bun moment al anului pentru a incepe educatia la olita este primavara si vara cand copiii au nevoie de mai putine haine.
  • Goliti scutece murdarite de ei in toaleta sau olita. Asta ii poate invata cel mai bine ce trebuie sa faca.
  • Spune-i ca este copil mare si ca trebuie sa foloseasca baia la fel ca mama si tata. Lasa-l sa te vada folosind toaleta.
  • Explica-i simplu ca toata lumea foloseste toaleta.
  • Nu-l forta niciodata sa utilizeze toaleta.

 

Totul despre copilul de doi ani

Daca eforturile tale sunt un esec, renunta, foloseste scutece in continuare si reaia campanie dupa o saptamana. O solutie buna este sa-l culci cu scutece si sa-l lauzi daca dimineata le gasesti curate. Poti spune ca cel mic s-a obisnuit cu toaleta si ca nu mai are nevoie de scutece daca nu se intampla accidente vreme de doua luni. Secretul reusitei sta in blandete si calm. Nu-l certa si nu face din aceasta chestiune care tine de ritmul natural de dezvoltare al copilului un subiect de razboi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!