Sari la conținut

Folosirea olitei - regulile de aur

Cea mai mare parte a copiilor incep invatarea utilizarii olitei de la 2 ani si deprind bine procesul catre 3 ani. El poate invata mai repede, dar nu disperati daca nu a reusit pana la 4 ani sa devina ingrijit.

Se pot intampla accidente pe parcurs, toate astea fiind normale si nu justifica nici o neliniste cand au loc. Atentie! Daca nu este pregatit, nu-l fortati, acest lucru incetinind procesul si mai mult. Faceti dovada de rabdare si tratati problema cu calm.

Pierderea rabdarii in fata copilului nu va face decat sa ingreuneze procesul curateniei, chiar daca incearca mereu sa va faca pe plac si daca dumneavoastra sunteti suparat, el nu va deduce ca este vina lui si ca nu este capabil sa ajunga acolo.


Pregatirea pentru olita

Pregatiti copilul treptat, familiarizandu-l cu gesturile si cuvintele corespunzatoare eliminarii: “caca, pipi, olita, toaleta”. Pentru a facilita reflexul eliminarii, trebuie sa fie instalat confortabil pe olita, cu picioarele bine asezate pe sol. Daca este asezat la o inaltime mai mare, aduceti-i o bancuta pe care sa puna picioarele si sa se relaxeze.


-         Instalati olitele in toaleta si explicati copilului la ce se folosesc si cand.

-         Lasati-l sa se aseze pe olita atunci cand sunteti la toaleta.

-         Nu-l fortati niciodata sa foloseasca olita: el sigur va va face sa stiti cand va fi pregatit.

-         Lasati-l sa se joace fara scutece in apropierea olitei si amintiti-i sa o foloseasca atunci cand va avea nevoie.

-         Atunci cand incepe sa ceara in mod regulat olita, treceti de la scutece la chilotei de antrenament in timpul zilei.

 

Ritualul olitei : problema de incurajare!

Copilul dumneavoastra va va da fara indoiala semne de aptitudini in invatarea ingrijirii pe parcursul celui de-al doilea sau al treilea an de viata. Va fi foarte interesat de faptul ca anumite obiecte este absolut necesar sa ramana in locuri precise si se va arata dornic sa va imite si sa va faca pe plac.

Daca inca nu a iesit din faza rezistentei si a opozitiei (noi, parintii, stim cate ceva despre asta!) va dori mai bine sa mai astepte un pic pana la eliminarea scutecelor.

Veti scuti multe dintre dificultati abordand invatarea ingrijirii cu calm, dominandu-va emotiile. Nu exista o data scadenta a curateniei. Prezentati-i olita si explicati-i la ce serveste. Lasati-l sa observe folosirea toaletei de catre ceilalti membri ai familiei, mai ales pe cei de acelasi sex. Intrebati-l frecvent daca vrea sa foloseasca olita, dar nu-l fortati.

 

Din momentul in care incepe sa faca la olita

Din momentul in care copilul este pregatit sa foloseasca olita, va trebui sa instaurati sedinte de olita regulate timp de cateva minute dupa fiecare masa, chiar inainte de a-l culca, la trezire, dimineata, dupa siesta. Chiar daca nu se intampla nimic la inceput, nu insistati. Incurajati-l sa vina sa va spuna atunci cand crede ca are nevoie sa mearga la olita.

Din momentul in care va invata sa stapaneasca bine olita, va dori cu siguranta sa faca la fel ca dumneavoastra si sa foloseasca toaleta pentru cei mari. Va avea nevoie probabil de un scaun ajustabil la inceput.

Amintiti-va ca rolul dumneavoastra este de a-l incuraja si de a-l felicita pentru progresele facute.

 

Accidentele

Invatarea controlului

Copilul dumneavoastra va avea nevoie probabil de cateva saptamani de antrenament inainte de a fi curat. In cazul unui accident, curatati incercand sa nu-l culpabilizati in exces. Pastrati pentru dumneavoastra eventualele reactii de frustrare sau dezgust, el este fara indoiala mai tulburat de acest accident decat lasa sa se vada, nu agravati sentimentul sau de esec.

Daca este ca majoritatea copiilor, curatenia in timpul siestei sau al noptii va fi ceva mai greu de invatat. Cea mai buna solutie pentru a-l incuraja este de a folosi sistematic toaleta inainte si dupa somn. Folosirea unui cearceaf absorbant va minimaliza stricaciunile. Restrangeti consumul de lichide seara (mai ales dupa ora 18).

 

Motivele care pot intrerupe invatarea:

-         o boala sau moartea cuiva din familie,

-         vacantele,

-         schimbarea supraveghetorului,

-         nasterea unui nou bebelus.

 

Reguli de aur

-    Invatarea controlului ia timp, nu-l sicanati pentru un accident si nu faceti o adevarata poveste daca trebuie sa curatati.

-    Un chilot ud nu-i place mai mult decat dumneavoastra, aratati-va intelegator ajutandu-l sa se schimbe.

-    Incurajati-l sa mearga pe olita inainte de a se culca si imediat dupa ce se trezeste.

-    Daca face pipi in pat in timpul noptii, spuneti-i ca intelegeti ca nu a putut face nimic.

-    Problema unui pat ud poate fi simplificata cu ajutorul unui cearceaf absorbant.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!