Sari la conținut

Cum sa fii cel mai bun tata posibil

Vei avea un copil. Vei fi tata. Felicitari! Este probabil una dintre cele mai intense experiente din viata ta si probabil ca acum simti o oarecare ameteala atunci cand te gandesti la asta. Mai ales ca lumea nu prea se intereseaza de dorintele si sentimentele tale, cel putin in primii ani de viata ai copilului. Ceea ce este oarecum nedrept. Haide sa vedem cateva lucruri care se cred in general despre tati si sa le discutam.

 

Sentimentele tatalui nu conteaza

Te uiti la iubirea ta, acum insarcinata cu copilul vostru, si iti dai seama ca este complet acaparata de sentimente, de la spaime ca ar putea merge ceva rau, la griji ca mai trebuie ceva facut rapid inainte de nastere si exaltare cu privire la viata viitoare. Si sentimentele ei sunt atat de vocale, multe si schimbatoare incat iti inchipui ca nu mai este niciun pic de loc pentru a le tale. Ce sens are sa o mai ingrijorezi si tu?

Ei bine, nu este deloc asa. Dupa cum ai observat probabil femeilor le place enorm sa vorbeasca despre sentimente, sa faca planuri, sa despice firul in patru. Daca propui un astfel de subiect de discutie vor sari cu placere asupra lui, multumita ca aveti acum o relatie asa stransa si matura. Ca sa nu spun ca in acest fel ii faci si un bine - mai uita de ale ei incercand sa le rezolve pe ale tale.

 

In primul an de viata copilul nu prea va avea nevoie de mine

Este adevarat ca un bebelus pare sa fie atasat mai ales de mama. Dar asta numai pentru ca ea i se dedica si petrece tot timpul cu el. Bebelusul poate sa fie foarte atasat de tata si are nevoie de prezenta lui.

Iti este frica de faptul ca esti mult prea stangaci si nu stii cum sa te comporti cu un bebelus? Ei bine, si mamei ii este frica. Nici ea nu stie la inceput sa se comporte. Insa invata in fiecare clipa cum sa o faca mai bine. Si asta poti face si tu. Cu exceptia hranirii la san nu exista un lucru pe care mama sa il poata face si tatal nu.

 

Pot sa fiu un tata bun si sa si am o cariera?

Ramane la alegerea ta si a familiei tale sa va stabiliti prioritatile si sa va impartiti responsabilitatile pe care le aveti. In trecut barbatii stateau mult mai putin pe langa casa, castigarea banilor prin munca fiind ceea ce le conferea valoare.

Acum lucrurile nu mai stau la fel: sunt multe meserii in care programul este mai flexibil, femeile lucreaza la randul lor asa ca nu toate grijile financiare cad in sarcina barbatului, expereintele de viata au inceput sa fie mult mai apreciate decat banii. Sa castigam mai putin si sa ne bucuram mai mult de viata, acesta este trendul.

Ce iti ramane sa faci este sa te gandesti la viitorul tau si sa iti inchipui cum ti-ar placea sa fie, pentru ca nu exista un raspuns universal.

 

Voi semana cu tatal meu?

Daca te sperie acest gand, ei bine, afla ca nu este neaparat asa, chit ca se spune ca atunci cand suntem parinti incepem sa ne copiem parintii. Poti lua partile bune si sa urmaresti sa nu le imiti pe cele care te-au dezamagit atunci cand erai copil.

Nu este necesar ca propriul tau tata sa iti fie model. Sunt atatia oameni care te-au influentat de-a lungul vietii - profesori sau antrenori sportivi, prieteni de familie, bunici, sau chiar filme. Filtreaza si retine numai ce iti place. Oricum, ce fel de tata vei fi nu este un concept care se construieste abstract, ci zi de zi, clipa de clipa, din tipul de interactiuni pe care le ai cu copilul tau.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!