Sari la conținut

Prioritatile cand vii cu bebele de la maternitate

Si eu, si probabil ca si tu faci la fel, am trecut prin sarcina cu impresia acuta ca de abia astept sa se termine ca sa imi reiau viata dinainte.

Pe de-o parte este usor de inteles - te-ai saturat sa traiesti cu atatea restrictii, dureri si frici. Pe de alta parte, aceasta chiar nu este o prioritate. Si, ca sa te ferim de frustrari si false asteptari, haide sa vedem care sunt adevaratele prioritati din momentul cand vii cu bebelusul acasa pana cand el implineste un an de zile:

Prioritatea 1: Sa inveti sa il hranesti

Probabil ca ai citit deja o multime despre asta, ba chiar, de curiozitate, poare ca ti-ai aruncat un ochi si peste ce inseamna diversificare. Dar socoteala de acasa nu se aseamana cu cea din targ. Pentru ca una este sa citesti ca il hranesti la cerere, la fiecare aproximativ doua ore, si alta este sa o faci efectiv. 

O initiere in cum se hranesc bebelusii poti afla de aici.

 

Prioritatea 2: Sa inveti sa il culci

Daca ai impresia ca nu este mare filosofie - daca ii este somn, atunci adoarme, atunci nu poti sa fii mai departe de adevar. Somnul bebelusului este cu adevarat o mare problema si pentru foarte multe mame inseamna sa il legene in brate cu orele. Daca ai citit cumva despre invatatul bebelusului sa adoarma si sa se linisteasca singur mai bine uiti de asta, este o metoda dura, care s-ar putea sa nu vi se potriveasca. Si, in plus, nu se aplica in primele trei luni de viata.

Mai multe despre somnul bebelusului poti citi aici.

 

Prioritate 3: Sa inveti sa il linistesti

Fiecare bebelus are propria personalitate si preferinte, asa ca un mod de a actiona care merge foarte bine pentru unul poate sa nu functioneze deloc pentru altul. Poate sa ii placa sa fie plimbat in carut sau sa fie purtat in brate, poate sa prefere linistea totala sau sa tolereze foarte bine zgomotul, poate sa iubeasca baia sau dimpotriva. Tu trebuie sa fii foarte atenta la ce iti transmite sa va creati un stil de viata care sa vi se potriveasca.

 

Prioritatea 4: Sa stai cat mai mult timp cu bebelusul

Incearca, pe cat posibil, cand ai un bebelus sub un an de zile, sa petreci cea mai mare parte a timpului cu el. Uita de alte proiecte, acest lucru este cel mai important. Si acest sfat nu te priveste numai pe tine, ci si pe tata. Si el trebuie sa petreaca cat mai mult timp posibil cu bebelusul. 

Desigur, asta nu inseamna sa te sacrifici in totalitate: trebuie sa mananci, trebuie sa te ingrijesti, trebuie sa te relaxezi un pic si, pe cat posibil, sa acorzi atentie vietii de cuplu.

 

Prioritatea 5: Invata sa ai incredere in tine

Este asa de usor sa crezi ca nu esti o mama buna! Ajunge ca bebelusul sa dea un semn de nemultumire ca sa simti asta. Daca te mai apuci si sa compari cum se comporta alti bebelusi si cum se comporta al tau sau ce reusesc alte mame sa faca si ce reusesti tu, atunci tocanita de nesiguranta este gata. 

Invata sa nu cazi in aceasta capcana intelegand ca esti cea mai buna persoana pentru bebelus, pentru ca tu il iubesti cel mai mult pe lume. Iar bebelusii cresc mai ales cu dragoste. Asa ca invata sa traiesti cu micile probleme fara sa le lasi sa iti umbreasca fericirea, pentru ca nu sunt nimic mai mult de atat, mici probleme. 

 

Prioritatea 6: Ai grija de tine

Totul tine de echilibru si acesta este foarte greu de gasit cu un nou nascut. Insa fa si din peresoana ta o prioritate: trebuie sa mananci bine, sa dormi si sa iesi din casa. Poate ca nu esti imbracata prea frumos, poate ca parul nu este tocmai pieptanat, insa acesta nu este un motiv sa nu iei bebele la o plimbare, ca sa respiri alt aer. Iar cand ajungi acasa si bebele doarme motaie si tu, fara urma de vina ca vasele sunt nespalate in chiuveta sau iar nu ai apucat sa pregatesti ceva pentru cina. 

 

 

Urmatoarea prioritate o puteti pune voi, la alegere.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!