Sari la conținut

Construieste o relatie pozitiva cu copilul tau

Uneori, să fii părinte este cea mai grea meserie din lume! Când crești un copil, nu o dată ți se întâmplă să nu știi ce să faci, cum să procedezi și să ieși elegant dintr-o situație. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi: Cum să-l/s-o învăț să se poarte frumos?, articolul de față poate să-ți ofere câteva sugestii.

Mai întâi ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă pentru copil să se poarte frumos? Știe copilul nostru la ne referim? Ce așteptăm de la el sau de la ea? Primul lucru pe care este important să-l învățăm și noi, părinții, este de a vorbi cu copilul în termeni de comportamente. Ce înțelegi tu când îi spui să se poarte frumos? Să nu se tăvălească prin magazin, să nu împingă copiii cu care se joacă, să aline și să ofere ajutor când un coleg este supărat? Sunt multe comportamente pe care trebuie să le modelăm și să-i ajutăm pe copii să le învețe. Unele țin de abilitățile de interacțiune cu copiii de aceeași vârstă, altele țin de dezvoltarea comportamentului prosocial sau de dezvoltarea autocontrolului emoțional. Iată deci, că în loc să-i spun copilului să se poarte frumos, e recomandat să-i spun ce comportament aștept de la el. Copiii preșcolari au multe de învățat în privința comportamentului. De multe ori, comportamentele nepotrivite pe care copiii le folosesc vin din faptul că nu cunosc un alt fel de a se manifesta. În aceste momente, ei au nevoie de noi, părinții ca să le arătăm cum să se poarte. Astfel, în loc să pun o etichetă, spunând în final Te-ai purtat frumos! sau Ai fost un copil cuminte?, îl învăț ce comportamente să folosească în anumite situații și contexte.

Apoi trebuie să învățăm și noi, părinții, care sunt așteptările realiste pe care trebuie să le avem de la un copil în funcție de vârsta pe care o are și de etapa de dezvoltare în care se află.

Vom avea mai mult succes în acest proces de a-i învăța pe copii să aplice comportamentele potrivite, în cazul în care avem o relație puternică și bazată pe afecțiune cu copilul.

În continuare, oferim câteva sugestii pentru a construi o relație solidă cu copilul.

Petrece timp cu copilul! Copiii au nevoie de joacă și de părinți de la care să audă și altceva decât instrucțiuni imperative: Spală-te pe mâini! Strânge-ți jucăriile! Nu mai face așa!, așa cum au nevoie de alt ton al vocii. Copiii au nevoie de joacă împreună cu părinții, de momente în care să aleagă ei ce să se joace împreună. Nu vorbim aici despre o întreagă după-amiază, dar o jumătate de oră de joc în care să nu fim preocupați de altceva (cum ar fi telefonul), poate să ne ajute în relația cu copilul. Nu vorbim nici de jocuri complicate sau costisitoare. Să mergi în parc, să mergi cu bicicleta sau să joci un joc de masă, sunt oportunități la îndemâna celor mai multe familii.

Auzi întotdeauna ce-ți spune copilul? Doar îl auzi sau îl și asculți? Vorbește cu copilul în momentele voastre de liniște despre ce crede, ce gândește și ascultă ce spune. Uneori e bine doar să ascultăm, fără să punem prea multe întrebări. Îi încurajăm pe copii să vorbească dacă suntem la același nivel cu ei, evităm alte elemente perturbatoare (nu facem altceva în acest timp), suntem calmi si avem o voce caldă, neacuzatoare. Îi putem încuraja să vorbească atunci când le recunoaștem sentimentele și nu criticăm sau judecâm ceea ce spune. Astfel, copilul va avea încredere să împărtășească cu noi ceea ce trăiește și ceea ce simte, iar noi îl ajutăm să pună în cuvinte și în comportamente nevoile lui. Nu întotdeauna ceea ce aflăm de la copii, mai mici sau mai mari, sunt lucruri cu care suntem de acord, sau pe care dorim să le facă. Copilul o să ne împărtășească diverse experiențe cu noi doar dacă nu îi va fi frică și va avea încredere în reacția noastră. Și tocmai pentru că are încredere în noi, ceea ce îl învățăm, are șanse mai mari de reușită.

În multe situații, în relația părinților cu copilul, controlul și critica ocupă un loc însemnat. Asta nu înseamnă că nu este nevoie de control și nu trebuie să ne corectăm copiii! Ce vrem să spunem este ca nu aceste componente trebuie să fie cele mai importante în relația dintre părinți și copii!

Folosește oportunitățile oferite de viața de zi cu zi! Dacă cel mic/cea mică te roagă să-i dai cocă atunci când faci o pizza, te poți gândi la câtă făină va împrăștia prin bucătărie, cât timp vei pierde să faci curat după, sau la faptul că frământând împreună veți putea sta de vorbă, îi vei putea explica divese despre gătit sau transformările anumitor substanțe și vă puteți simți foarte bine împreună. S-ar putea să dureze mai mult și, da, să fie nevoie să cureți mai mult la sfârșit. Când un copil preșcolar vrea să facă ceva, de multe ori avem tendința de a răspunde Nu. Totuși, de multe ori, este mai profitabil pentru relație să zici Da, iar beneficiile nu vor întârzia să apară.

Uneori este nevoie doar de câteva minute, pentru a întări relația cu copilul.

  • Evită să pui etichete!
  • Vorbește cu copilul în termeni de comportament!
  • Stabilește-ți așteptări în acord cu vârsta copilului
  • Joacă-te cu copilul!
  • Ascultă-l!
  • Folosește oportunitățile zilnice!

 

 

Cristiana Ana-Maria Boca, Grădinița Bambi Step by Step

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!