Sari la conținut

Formă rară de nanism: Bebelușul de 7 luni care arată ca un nou-născut

Vezi gGalerie foto

Povestea lui Matthew Cook a cucerit întreg Internetul. Deși are 7 luni, prichindelul arată ca un nou-născut, pentru că suferă de o formă rară de nanism. Iar întreaga sa garderobă este făcută pe comandă, hăinuțele sale potrivindu-se mai degrabă unor păpuși.

Sunt peste 200 de tipuri diferite de nanism, fiecare implicând tulburări ale creşterii osoase, rezultând într-o statură scundă (un adult nu creşte mai înalt de 1.4 m). Nanismul esenţial este o grupă de tulburări în care creşterea este proporţională dar sever întârziată, începând încă din uter. Cei care suferă de această boală sunt printre cei mai mici oameni din lume.

Tulburările nanismului esenţial includ:

 • Sindromul Russel-Silver
 • Sindromul Seckel
 • Sindromul Meier-Gorlin
 • Nanism esenţial Majewski osteodisplastic (MOPD) Tiputire I/III şi Tip II

Este și cazul lui Matthew Cook, un bebeluș din Louisville, Statele Unite, care suferă de Nanism esenţial Majewski osteodisplastic (MOPD) de Tip II. În prezent are 7 luni, însă arată ca un nou-născut. Însă înălțimea sa va fi singurul care îl va diferenția de restul copiilor de vârsta lui, căci dezvoltarea lui psihologică va avea un parcurs normal. Va merge, va vorbi și va frecventa grădinița, apoi școala, ca orice copil normal.

►Citește și Cum arată acum gemenele care s-au născut ținându-se de mână. Primele lor imagini, virale pe Internet

Micuțul Matthew a venit pe lume prematur, mama lui, Jenevieve Cook, dând naștere la 28 de săptămâni. Bebelușul, la naștere, a avut o greutate de aproape 500 de grame și a stat în incubator mai bine de trei luni.

Din moment ce nanismul esenţial este foarte rar, diagnosticarea greşită este comună. Prin acest lucru a trecut și mama micuțului căreia, la început, i s-a spus că bebelușul său suferă de microcefalie - o malformație congenitală sau dobândită caracterizată prin dimensiunea mică a craniului – și că nu are șanse să trăiască prea mult. Între timp, medicii au revenit asupra diagnosticului și au stabilit că suferă de Nanism esenţial Majewski osteodisplastic (MOPD) de Tip II.

►Citește și Fotografii de colecţie: Cum arată la 18 ani primii septupleţi din lume care au supravieţuit

“Ni s-a spus că Matthew va merge, va vorbi și va frecventa școala”, a declarat Jenevieve Cook pentru WLKY News Louisville. “Doar că va fi extraordinar de mic”, a adăufat mama. Într-adevăr, Matthew este atât de mici încât, la 7 luni, cântărește doar 1,5 kilograme și măsoară 45 de centimetri. Nu e de mirare căt toate hăinuțele lui sunt făcute pe comandă, părinții apelând la Build-A-Bear, o cunoscută companie americană care produce jucării din pluș și accesorii vestimentare pentru păpuși.

Intră în galeria foto să vezi mai multe poze cu micuțul Matthew!

Foto: capturi YouTube; Facebook

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!