Sari la conținut

Da, copilul de 8 ani trebuie să știe să spele rufe

Cu siguranță îți amintești de copilăria ta și de tine făcând treabă prin casă, nu? Îți aranjai patul, făceai curat prin casă și poate mai și băgai la spălat, din când în când... Dar copilul tău? Cât de multe treburi gospodărești face el? Realizează ceva din toate acestea? Dacă răspunsul tău este nu, pentru că nu prea îl lași să se implice în treburile casei, probabil nu te vei mira să afli că nu ești singura. Foarte mulți dintre părinții de azi nu își mai încurajează copiii să „trebăluiască” prin casă. În fapt, rezultatele unui studiu american arată că 82 % dintre părinți s-au implicat cu regularitate în treburile gospodărești, atunci când au fost copii, în timp ce doar 28 % dintre aceștia îi încurajează acum, pe copiii lor, să se implice în realizarea unor astfel de sarcini.

Conform Dr. Deborah Gilboa, expert în dezvoltarea copilului, foarte mulți dintre părinții de azi sunt de părere că ai lor copiii sunt atât de solicitați de școală și de activitățile extracurriculare, încât nu ar trebui să mai fie puși să facă treburi gospodărești. Dar Dr. Gilboa este de altă părere: sarcinile gospodărești sunt cele care îl ajută pe copil să crească responsabili și să dobândescă acele skilluri necesare rezolvării diverselor probleme.

În fapt, pentru a-i ajuta pe părinți, Dr Gilboa a și întocmit un grafic al sarcinilor în care ar trebui să se implice copiii, în funcție de vârsta avută:

  • Copilul între 18 luni și 3 ani – în această perioadă, copilul vrea să își dovedească fapul că este mare, independent, și că poate face lucruri de unul singur. Este perioada perfectă în care să îl încurajezi, spre exemplu, să țină fărașul, în timp ce tu dai cu mătura.
  • Copilul între 4 și 5 ani – Încurajează-l să facă treburie de unul singur, cum ar fi să își strângă jucăriile.
  • Copulul între 6 și 8 ani – sarcinile zilnice și chiar cele săptămânale ar trebui să fie deja stabilite. Conform Dr. Gilboa, în această etapă copilul ar trebui să învețe deja să bage rufe la spălat. În fapt, se pare că băiețelul ei este deja expert în asta:

Sursa

Sursa Foto: FreePik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!