Sari la conținut

De ce adorm greu copiii mici?

Noptile nedormite sau accesele de furie inainte de culcare pot fi cauzate de trimiterea copiilor la culcare inainte ca ceasul lor biologic sa fie gata. Sunt descoperirile unui nou studiu care ne indeamna sa fim mai atenti la semnele date de organismul copiilor nostri.

Uita ce ai citit prin zecile de manuale de parenting legat de ora de somn. Conform acestui nou studiu, cei care ne spun cu exactitate care le sunt cerintele in materie de somn sunt chiar copiii.

Cercetatorii de la Universitatea Boulder din Colorado au constatat ca o cauza majora a problemelor legate de somn sau de momentul adormirii copiilor este trimiterea lor la culcare inainte ca ceasul lor biologic sa fie gata.

Ceasul corpului, cunoscut sub numele de ritmul circadian, este un sistem guvernat de hormonul melatonina, care creste in mod natural in timpul serii, pentru a pune organismul intr-o stare optima pentru dormit .

Studiul a urmarit sa afle daca o ora de culcare desincronizata fata de sistemul circadian al copilului ar putea duce la dificultati legate de somn pe timpul noptii, cum ar fi rezistenta la ora de culcare si intarzierea instalarii somnului.

Problemele legate de adormire si de somn apar la aproximativ 25 la suta dintre copii mici si sunt adesea asociate cu problemele cauzate de lipsa atentiei, de comportament sau probleme emotionale.

Cercetatorii au urmarit un grup de copii mici cu varsta cuprinsa intre 30 si 36 de luni si au masurat nivelul de melatonina la diferite intervale de timp in jurul orei de culcare pentru sase nopti la rand. Au inregistrat timpul care le-a luat pentru a adormi, precum si modul in care s-au comportat in jurul orei de culcare.

Ridicarea si scaderea concentratiilor de melatonina este legata de factori cum ar fi cantitatea de lumina si de forma fizica in care se afla persoana - astfel incat momentul din timpul serii, atunci cand melatonina este la nivelul potrivit pentru somn, variaza de la copil la copil.

Rezultatele studiului, publicat revista Mind, Brain and Education, a aratat ca nivelurile de melatonina au avut tendinta sa se ​​ridice la aproximativ 07:40 seara si in cazul in care parintii au asteptat apoi o jumatate de ora pentru a pune copiii la culcare, acestia au adormit in aproximativ  30 de minute .

Mai pe romaneste, cu cat sunt mai obositi copii mici atunci cand sunt pusi la culcare, cu atat sunt sanse ca acestia sa adorma mai repede si sa doarma mai profund.

Cu toate acestea, in cazul in care copiilor la care nivelurile de melatonina cresteau mai tarziu au fost pusi la culcare la aceleasi ore, le-a luat mai mult timp pentru a adormi si au avut un somn mai sensibil.

Oamenii de stiinta au avertizat ca ora de culcare prematura ar putea face copii mici sa reziste la culcare, sa faca crize de furie si recurga la tertipuri prin care sa  se dea jos din pat in fiecare seara sau sa mearga in dormitorul parintilor.

Fiziologul si profesorul asociat Monique K. LeBourgeois care a condus studiul a aratat ca "Copiii care au intervale mai lungi intre debutul de eliberare a melatoninei de noapte si ora de culcare lor au adormit mai repede si au prezentat o rezistenta slaba la culcare".

LeBourgeois a adaugat : "Pentru copiii mici, sa stea in pat treji pentru o perioada lunga de timp poate duce la asocierea statului in pat cu excitarea, nu cu somnul. Acest tip de reactie poate creste riscul de insomnie de-a lungul vietii."

Cu toate acestea oamenii de stiinta nu ofera sugestii cu privire la modul in care parintii vor putea sa-si dea seama cand nivelul de melatonina al copilului lor este suficient de mare pentru a-l trimite la culcare. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!