Sari la conținut

Începe campania de vaccinare antigripală gratuită. Dr. Craiu explică ce pași trebuie să urmeze o familie care vrea să se vaccineze

Ministerul Sănătății a anunțat că începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2019-2020. Primele doze de vaccin antigripal care vor fi folosite în campania gratuită de vaccinare au ajuns în România, iar din a doua parte a lunii octombrie începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200.000 mai multe față de anul trecut, în condițiile în care iarna trecută au murit aproape 200 de oameni din cauza gripei. Mai mult, se pare că primele 50.000 de doze de vaccin sunt folosite pentru imunizarea personalului medical, iar din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Ce trebuie să facă o familie care vrea să se vaccineze?

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pentru Edupedu.ro ce trebuie să facă o familie care vrea să se vaccineze:

“Să își anunțe doctorul de familie despre intenția de vaccinare. Campania a început, dar până la administrarea vaccinului trebuie să parcurgem niște pași legali: să ceară medicul de familie către Direcțiile de Sănătate Publică un număr estimativ de doze, în funcție de câți dintre pacienții lor au cerut să se vaccineze, și după aceea se respectă lanțul frigului, pentru că aceste doze trebuie aduse cu o mașina specială frigorifică. De acolo, medicii de familie vor veni cu gentuța specială să își ia vaccinurile. Cred că peste 2-3 săptămâni de aici încolo, așa cum este planificat să înceapă concret vaccinarea, este un termen rezonabil”.

Mai mult, dr  Craiu a declarat pentru edupedu.ro că familiile care nu sunt dezavantajate social pot să și-l cumpere din farmacii, unde o doză costă în jur de 50-60 de lei. Copiii între 6 luni și 5 ani fac parte din categoriile de persoane la risc, care trebuie vaccinate.

Craiu a precizat pentru Edupedu.ro că “cele 4 categorii de persoane la risc sunt:

  •     seniorii de 65 de ani și mai mult,
  •     pacienții cu boli cronice, cu cancere, diabet, insuficiență renală și multe altele,
  •     femeile însărcinate – trebuie spus că femeia gravidă are risc de 10 ori mai mare decât femeia de aceeași vârstă nevaccinată să facă complicații,
  •     și copiii între 6 luni și 5 ani.”

Să facem vaccinul antigripal, chiar dacă nu suntem în grupele de risc? “Răspunsul este: trebuie să fim responsabili. Noi poate că nu suntem în grupa de risc, dar dacă suntem cadre didactice sau lucrăm cu publicul sau suntem cadre medicale și putem să îmbolnăvim niște oameni aflați în grupa de risc, atunci trebuie să ne vaccinăm”, a declarat pentru Edupedu.ro medicul pediatru Mihai Craiu.

“Eu urmează să mă vaccinez, la fel ca toți colegii mei, pentru că dacă noi ne îmbolnăvim atunci pacienții noștri s-ar putea să moară. Dacă un bunic ia citostatice, trebuie să ne gândim la el și la cei din jurul nostru și să acționăm responsabil”, a continuat pediatrul.

Iarna trecută, România a trecut printr-o epidemie de gripă, aproape 200 de oameni au murit din cauza gripei, iar școlile au fost închise. Cum ne păzim să nu avem așa ceva și anul ăsta?

Citește mai mult pe edupedu.ro
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!