Sari la conținut

Îşi roade unghiile? Poate că este ceva bun şi în asta!

Mulţi copii îşi duc părinţii la exasperare prin rosul unghiilor. Şi nu numai pentru că este un gest despre care ştim că anunţă posibilă existent a unei anxietăţi, dar şi pentru că nu are cum să fie sănătos. Copiii pun mâna pe tot felul de lucruri care nu sunt curate şi apoi le duc încontinuu la gură fără să se întrebe câţi microbe introduc astfel în organism. 

Este probabil că o mare parte din problemele digestive să fie căpătate astfel. Dar oare aduce acest gest, al rosului unghiilor, numai probleme? Se pare că nu, conform ultimelor cercetări făcute în privinţa alergiilor. 

Un studiu al Universităţii Otago arată că expunerea constantă la microbi prin rosul unghiilor sau suptul degetului reduce riscul apariţiei alergiilor. Studiul a fost făcut pe 1037 de participanţi născuţi în perioada 1972-1973. Sănătatea lor a fost monitorizată constant până acum, la maturitate. 

Cum se explică faptul că aceşti copii care îşi rod unghiile au mai puţine alergii? Cercetătorii cred că este vorba despre faptul că aceşti copii, prin expunerea constantă la microbi, şi-au dezvoltat un sistem imunitar mai bun. Există chiar o ipoteză că înmulţirea foarte mare a alergiilor din ultima vreme ar avea de-a face cu faptul că trăim într-un mediu mult mai curat decât înainte. Ai acest studiu aduce un argument în plus în favoarea ei. 

Concluzia este că acei copii care şi-au ros unghiile au cu 1/5 mai puţine riscuri de a dezvolta alergii de-a lungul vieţii, fie că este vorba despre alergii la animale sau la praf. În ceea ce priveşte însă astmul său alergia la fân nu s-a observat nicio diferenţă.

Să însemne asta că trebuie să îi lăsăm pe copii să îşi roadă unghiile liniştiţi? Nu, cercetătorii nu merg atât de departe. Dar poate că nu ar trebui să ne mai amărâm atât de tare atunci când vedem că ne este atât de dificil să îi dezvăţăm de rosul unghiilor. Şi asta este valabil şi pentru suptul degetelor, pentru copiii mai mici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    Caloria.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!