Sari la conținut

Pot copiii cu astm sa faca sport?

“Daca are astm, nu va mai face sport”. De cate ori ati auzit aceste cuvinte despre copiii cu astm? In lumina ultimelor abordari medicale, copiii cu astm pot face sport si chiar pot beneficia de pe urma activitatii fizice. Sa fie activi, sa faca sport sunt lucruri care nu numai ca ii vor ajuta pe copiii cu astm sa se mentina in forma, sa aiba o greutate normala si sa se distreze dar si sa isi intareasca muschii care ii ajuta la respirat si sa isi ajute plamanii sa lucreze mai bine. 
 
Din aceste motive, medicul poate recomanda exercitiile fizice ca o parte a planului de tratament al astmului bronsic al copilului tau. Daca ai indoieli cu privire la combinatia sport si astm trebuie sa stii ca  Academia Americana pentru Alergii, Astm si Imunologie a raportat ca astmul afecteaza mai mult de 20 % dintre sportivi de elita si 1 din 6 sportivi olimpici!
 
La joaca!
Sunt doua lucruri importante pe care copiii care au astm trebuie sa le stie despre practicarea unui sport: 
 
 • Astmul lor trebuie sa fie sub control pentru ca ei sa poata face sport in mod corespunzator.
 • Cand astmul lor este bine controlat, ei pot sa fie la fel de activi si sa practice sportul la fel de bine ca oricine altcineva.
Desigur, unele sporturi sunt mai putin susceptibile de a pune probleme decat altele pentru persoanele cu astm. Inotul, ciclismul de agrement si mersul pe jos au mai putine sanese sa declanseze crize de astm, spre deosebire de sporturile care necesita rafale scurte de efort intens, cum ar fi fotbalul, gimnastica sau atletismul.
Sporturile de anduranta, cum ar fi alergarea pe distante lungi sau ciclismul, precum si sporturi ca fotbalul si baschetul, care necesita un efort intens, ar putea fi mai dificil de practicat. Dintre sporturile de anduranta care ridica cele mai multe probleme se remarca sporturile de vreme rece, cum ar fi schiul fond sau hocheiul pe gheata. Dar asta nu inseamna ca copiii nu pot practica aceste sporturi in cazul in care le face placere cu adevarat. De fapt, multi sportivi cu astm au descoperit ca, in timp, cu pregatire corespunzatoare si medicamente, ei pot practica orice sport doresc.
 
Practicare fara riscuri
Pentru a pastra astmul sub control este important ca cei mici sa stie sa ia mereu medicamentele prescrise. “Uitand” de medicamentele care tin astmul sub control nu vor face altceva decat sa agraveze simptomele si sa creasca riscul crizelor si al interventiilor de urgenta. 
Copilul trebuie sa aiba la el in permanenta medicamente de salvare in orice moment, chiar si in timpul antrenamentelor, in cazul unei crize.
 
De asemenea, este o idee buna nu uite de factorii declansatori. In functie de factorii declansatori specifici fiecaruia, copii cu astm ar fi bine sa:
 • Sara peste antrenamentele in aer liber, atunci cand cantitatile de polen sau mucegai din atmosfera sunt mari.
 • Sa poarte o esarfa sau masca de schi, atunci cand se antreneaza afara in timpul iernii .
 • Sa respire prin nas in loc de gura in timp ce fac exercitii fizice.
 • Sa isi rezerve intotdeauna timp pentru o incalzire atenta.
Aceste recomandari ar trebui sa fie incluse in planul de actiune pe care il pui la punct impreuna cu medicul copilului tau.
De asemenea, asigura-te ca antrenorul stie despre astmul copilului si despre planul de actiune legat de astm, inclusiv informatii despre medicamentele pe care trebuie sa le ia copilul. Cel mai important, copilul si antrenorul trebuie sa realizeze cand este timpul pentru pauza de la joc, astfel incat sa nu se ajunga la crize de astm.
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!