Sari la conținut

Ciclul menstrual

Din momentul primei menstruatii si pana la menopauza, care survine in general in preajma varstei de cincizeci de ani, corpul femeii va fi reglat dupa un ciclu menstrual care nu se va intrerupe decat in timpul sarcinilor. In timpul acestui ciclu, mucoasa uterina se ingroasa in vederea primirii embrionului. In acelasi timp se produce ciclul ovarian, in timpul caruia o celula sexuala feminina, sau oocit, se maturizeaza in vederea fecundarii.

Un ciclu menstrual dureaza in medie 28 zile, insa poate fi mai lung sau mai scurt, si nu este intotdeauna regulat. Emotiile puternice, calatoriile, printre alte cauze, joaca un rol semnificativ in modificarile ritmului.

 Etapele ciclului menstrual si ovarian

La inceput, menstruatia… S-a convenit sa se fixeze debutul ciclului menstrual in prima zi de sangerare. Aceasta dureaza intre doua si opt zile, in medie cinci zile. Se datoreaza unei cascade de hormoni trimisa de ovare, care declanseaza detasarea mucoasei uterine interne si scurgerea sangvina.

 Evolutia oocitului

Ovarele secreta hormoni, progesteron si estrogen. Acestia, eliberati incepand cu a cincea zi, permit mucoasei uterine sa se ingroase. In acest timp, in unul dintre cele doua ovare, unul dintre miile de ovocite prezente inca de la nastere creste in interiorul unui folicul, are carui celule se multiplica in mai multe straturi concentrice.

 Apoi ovulatia…

In a 14-a zi de ciclu menstrual, in medie, foliculul se sparge, elibereaza ovocitul matur, devenit ovul, care paraseste ovarul pentru a fi “inghitit” de trompa corespondenta.

Daca este fecundat de catre un spermatozoid, ovulul, devine o celula-ou, apoi un pre-embrion si migreaza in uter. Din momentul fixarii in uter, embrionul trimite semnale hormonale foliculului spart, devenit corp galben, care la randul sau fabrica hormoni pentru a bloca menstruatia. Debuteaza o sarcina…Daca nu exista fecundatie, corpul galben degenereaza. Ciclul se termina in a 28-a zi. Ciclul urmator incepe cu debutul noii menstruatii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter
  Life.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti