Sari la conținut

Proiect respins de Parlament: Durata concediului paternal nu va mai fi dublată

După ce a stat blocat în Parlament mai bine de un an, proiectul conform căruia durata concediululi paternal ar fi fost dublată, de la 5 la 10 zile, a fost respins. Motivul? Extinderea concediului genera un efort financiar suplimentar pentru angajator.

Potrivit profit.ro, inițiativa legislativă, aparținând mai multor parlamentari liberali, prevedea dublarea duratei concediului paternal acordat prin lege la nașterea unui copil, de la 5 la 10 zile.

Inițiatorii legii au explicat necesitatea extinderii perioadei de concediu paternal prin faptul că rezolvarea unor acte administrative necesare la nașterea copilului durează adesea mai mult de 5 zile, cât prevede legea pentru concediul paternal în prezent.

În plus, proiectul stabilea ca perioada de 8 săptămâni de la nașterea copilului în care tatăl poate solicita acordarea concediului paternal să fie extinsă la 2 luni.

Proiectul a fost aprobat și de senatori încă din decembrie 2015, dar a stat blocat în Parlament până acum, așteptând o decizie a deputaților, care însă l-au respins. Cum deputații au în acest caz ultimul cuvânt, proiectul a căzut definitiv.

Extinderea concediului genera un efort financiar suplimentar pentru angajator, fiind stabilit în proiect că indemnizația pentru concediu paternal este plătită integral din fondul de salarii al unității la care părintele este angajat. Acesta a fost de altfel și motivul pentru care deputații au respins proiectul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!