Sari la conținut

Regulile fundamentale ale diversificarii

Diversificarea alimentatiei este o etapa esentiala in evolutia sugarului. Este obligatoriu ca micutul sa fie vazut de medicul inainte de a incepe diversificarea pentru a avea confirmarea ca este apt sa treaca la aceasta noua etapa alimentara si poate a primeasca hrana solide.

Inainte de aceasta trebuie spus ca este esential ca alaptarea sa continue in paralel cu diversificarea si introducerea hranei solide. 

Sugarii alimentati exclusiv la san vor incepe diversificarea la 6 luni. Cei hraniti artificial pot incepe diversificarea la 4-5 luni.

Reguli generale in diversificare

1. Alimentul nou se introduce singur si se va urmari copilul  2-3 zile dupa introducerea acestuia pentru a depista eventuale alergii sau intolerante. Daca totul este ok, dupa trei zile se poate introduce o un alt aliment nou. Aceasta regula este valabila pentru toate alimentele noi, in primul an de viata al copilului. Orice suspiciune de intoleranta impune sfatul medicului pediatru. Semne de alergie sau intoleranta: eruptie rosie pe fata, in jurul gurii, balonare, diaree, inrosirea pielii din jurul anusului, secretii nazale sau oculare apoase, agitatie fara alt motiv, voma sau regurgitare accentuata.

2. Alimentele noi se vor da cu lingurita pentru ca sugarul trebuie sa invete tehnica alimentatiei de tip adult, sa ia inghitituri mici, eventual sa le mestece si apoi sa le inghita. Este o deprindere importanta, o provocare pentru bebelusul obisnuit doar sa suga.  Nu-i da alimente semilichide cu biberonul. Nu-l forta. Daca refuza nu insista.  La inceput sugarul poate sa impinga afara mancarea din gura, sa o tina in gura sau sa intoarca capul pentru a evita lingurita. Foloseste lingurite din plastic.

3. Se va incepe cu cantitati mici de aliment nou (cateva lingurite) si se va creste treptat cantitatea in zilele care urmeaza, in functie de pofta copilului. Poate sa treaca cateva saptamani pana cand copilul va manca o cana sau un borcanel intreg de cu alimente din meniul de diversificare. Laptele (de mama sau formula completeaza masa). Laptele, intr-o cantitate moderata, se poate da si inainte de alimentul nou daca copilul este foarte infometat, astfel incat sugarul sa se linisteasca si sa fie calm in momentul in care ii oferiti alimentul nou.

Invata de la mame despre primele alimente solide

4. Diversificarea se va face cu copilul asezat in fund, eventual intr-un scaunel, nu pe spate si nu cu biberonul.

5. Daca incepi diversificarea, copilul trebuie sa manance in fiecare zi si altfel de hrana decat laptele. Poate manca altceva decat lapte la una, doua, sau la toate mesele.

Cele mai bune alimente noi: cereale (fara gluten), bananele, mere, pere, morcovi fierti si pasati, dovlecel (fara samburi) fiert si pasat, avocado, piersici (fara coaja).
 
Bebelusul sub 6 luni va primi fructele pasate doar dupa ce au fost coapte in cuptor in prealabil.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!