Sari la conținut

Rosiile in alimentatia copilului

Rosiile sunt printre cele mai sanatoase legume. In fapt sunt fructe, dar au trecut cu arme si bagaje in categoria legumelor...

In alimentatia copilului mic rosiile trebuie introduse undeva intre a 8 si a 12 luna. Mai tarziu la copiii cu porobleme digestive si care au tendinta de a dezvolta intolerante alimentare si mai devreme la cei care nu au avut nici un fel de probleme din acest punct de vedere. Rosiile nu sunt alegere, dar au o aciditate crescuta motiv pentru care burtica copilului mic, la 4-6 luni nu le poate tolera. Aciditatea din rosii este cea care poate provoca eruptii in jurul gurii.

Rosiile proaspete sunt cele mai susceptibile de a provoca acest tip de reactie, asa ca cea mai buna cale este acea de a le coace sau fierbe, varianata care nu le reduce beneficiile nutritive, si care iti perimite sa-i oferi copilului rosii mai devreme in planul de diversificare.

Preparate, sub forma de supa sau adaugate in mancarurile pregatite la cuptor, cei mai multi dintre copii mananca rosii mai devreme de 8 luni.
 

 

Daca vrei sa-i dai copilului tau rosii alege mereu rosii proaspete si bine coapte. Prima rosie trebuie oferita copilului tratata termic pentru a reduce din aciditatea ei. La fel trebuie procedat si in cazul capsunilor. Coapta sau fiarta rosia isi reduce aciditatea si este in 99% din cazuri bine tolerata de burticile mici.

Rosiile sunt un imens beneficiu in alimentatia copilului. O rosie de marime medie contine aproximativ 47% din doza zilnica recomandata (DZR) pentru un copil de pana la doi ani de vitamina C, si aproximativ 22% din DZR de vitamina A. Rosiile contin licopen unul dintre cei mai puternici antioxidanti si sunt un suport pentru absorbtia fierului.
 


 

 

Cum poti sa pregatesti rosiile?

Fierte si adaugate in supa crema, sub forma de pasta din rosii proaspete, fiarte impreuna cu carnita. Rosiile sunt perfecte impreuna cu dovleceii si cartofii dulci sau cu cei simpli. rosiile pot fi combinate cu piureul de avocado. Ii poti da copilului pasta de rosii facuta in casa.

Trebuie avut in vedere ca rosiile fac parte din legumele cele mai contaminate cu pesticide. Pentru copiii este ideal daca poti folosi rosii din culturi curate sau bio.

Citeste si:

Banana in alimentatia copilului mic

Oul in alimentatia copilului mic

Cartofii dulci in alimentatia copilului mic

Avocado in alimentatia copilului mic

Marul in alimentatia copilului

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!