Sari la conținut

Nelinistea lunii a opta, cum reactionam?

Nelinistea lunii a 8-a sau anxietate de separare reprezinta un moment in evolutia copilului in care acesta constientizeaza faptul ca mama sa nu este mereu in prajma lui si face diferenta intrea parinti si persoanele straine.

Este ca o cutie cu lipici. Nu se dezlipeste de tine decat cu lacrimi mari? Este anxietate de separare sau nelinistea lunii a 8-a. Pentru majoritatea psihanalistilor, aceasta reactie nu este urmarea fricii fata de persoanele straine, ci si de nelinistea separarii de mama.

Teama lunii a 8-a este una dintre perioadele cheie in dezvoltarea bebelusului. Prima fiind perioada primului zambet si a treia fiind perioada lui “nu”, ce apare in preajma varstei de 18 luni. Afla mai multe despre nelinistea lunii a 8-a aici.

Cum gestionezi aceasta perioada si cum il ajuti sa treaca peste momentele de anxietate?


Mangaie-l si linisteste-l! Nu-l lasa niciodata in bratele altuiva plangand. Intoarce-te si fa-l sa inteleaga ca vei reveni langa el. O solutie este sa-l lasi dormind, desi exista posibilitatea ca trezindu-se fara tine sa fie si mai rau.

Lasati-i timp pentru adaptare, atunci cand ajungeti intr-o incapere pe care nu este obisnuit sa o vada sau cu oameni pe care nu ii cunoaste. Acordati un timp pentru a le vorbi, pentru ca bebelusul sa se acomodeze cu ei. Stai langa el si nu-l lasa in brate straine daca nu accepta acest lucru.  Nu-l fortati sa imbratiseze pe cineva daca nu doreste.

Fii tu fara teama atunci cand il lasi la cineva. Copilul resimte nelinistea ta si acest lucru nu face decat sa o amplifice pe a sa.

Atunci cand il lasati dimineata, nu pleca pe furis. Spuneti-i “la revedere”, spune-i ca te intorci. Poate nu intelege, dar o sa priceapa ca nu l-ai amagit de fiecare data cand te vei intoarce.

Daca atunci cand ajungi acasa este incapatanat si morocanaos nu-l certa. Are nevoie de un timp pentru a se adapta la intoarcerea ta. Nu-l forta sa te imbratiseze, asteapta sa vina el la tine.

Daca in aceasta perioada este prima data cand il incredintezi altcuiva, va fi necesar sa ii acorzi cateva zile de adaptare. Acest lucru inseamna sa ramaneti prima data impreuna pe tot timpul necesar pentru a descoperi locul si persoanele care se gasesc acolo. A doua zi, ramai aproape o ora si lasati-l un sfert de ora singur. In ziua urmatoare ramaneti o jumatate de ora si lasa-l inca o jumatate de ora acolo.

Instaureaza un ritual de adormire, cu imbratisari, povesti si un joc. De exemplu saluta jucariile preferate sau spune-i o poveste. Eventual aceeasi. Gesturile repetitive sunt repere pentru bebelusi, care se va obisnui in felul acesta cu momentele de separatie.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!