Sari la conținut

Anotimpurile reci si vitamina D

Calciferolul sau vitamina D3 este un supliment nutritiv pe care copilul pana la doi ani trebuie sa-l primeasca zilnic si dupa aceasta varsta, doar in perioadele reci ale anului, pana la varsta de trei ani, sau mai mult, cu recomandarea mediucului.

Este esential ca suplimentele de vitamina D sa fie date copilului numai cu sfatul mediucului, in perioadele recomandate de acesta si in dozele indicate de medicul pediatru.

Vitamina D3 este esentiala pentru prevenirea rahitismului. Vitamina D3 are si alte utilizari fiind utila in bolile cronice, malabsorbtii intestinale, boli endocrine (paratiroida),  care implica deficiente de osificare.

In Romania recomandarea actuala este de a administra preparate de vitamina D si derivate, inclusiv vitamina D3 pana la varsta de 2 ani, in continuu. Dupa varsta de 2 ani medicul copilului va stabili daca este benefica continuarea in aceeasi schema sau administrarea doar in lunile de iarna impreuna cu un supliment de calciu.

Pentru sugarul sanatos, nascut la termen si alimentat corect, necesarul de supliment de vitamina D si D3 este de doua picaturi zilnic. Acestea se vor administra de preferinta direct in gurita copilului avand grija sa nu picuram mai mult decat trebuie. Se pot pune si intr-o lingurita de plastic, singure sau cu putin lapte. Nu este bine sa punem picaturile in biberon deoarece o mare parte din substanta se va pierde pe peretii sticlutei.

Exista anumite controverse legate de valabilitatea solutiei de utilizata in Romania, respectiv Vigantol. Unele studii au aratat ca dupa o luna de la deschiderea flaconului substanta activa (vitamina D3) se inactiveaza datorita contactului repetat cu aerul. De aceea ar fi de preferat inlocuirea flaconului dupa o luna de la deschidere.

Pentru a ocoli problema valabilitatii solutiei de Vigantol aceasta se poate inlocui cu tablete Vigantoletten. Puteti folosi Vigantoletten 500 care se administreaza zilnic sau Vigantoletten 1000 care se administreaza o data la doua zile. Tabletele se dizolva usor intr-o lingurita cu lichid.

 
Parintii trebuie sa stie ca vitamina D, chiar daca este administrata corect, nu protejeaza impotriva rahitismului decat in cazul in care alimentatia copilului este corecta. O alimentatie incorecta si saraca in surse de calciu in conditiile in care se administreaza supliment de vitamina D nu este suficienta pentru a peveni rahitismul.
 
 
Mai trebuie spus ca un copil pana la varsta de doi ani ere nevoie de un aport de vitamina D de trei ori mai mare decat un adult, iar suplimentele nutritive sunt absolut necesare, in conditiile in care hrana nu poate asuigura doza necesara.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!