Sari la conținut

Bebelușul la 9-12 luni. Ce poate fi mai interesant decât limbajul?

Ai aşteptat atât această perioadă, în care chiar vorbeşti cu bebeluşul, nu vorbeşti singură şi speri că a ajuns ceva şi la el, încât acum este momentul să vă bucuraţi amândoi de ea.

Conversaţia

Bebeluşul este un ascultător avid şi iubeşte să poarte conversaţii cu tine. Acest interes pentru libaj trebuie încurajat cât mai mult.

Ce poţi face?

Să îi spui să imite sunete. Cel mai probabil o va face. Şi cu oricum, ci păstrând şi intonaţia pe care ai ales-o.

Să îi dai sarcini mici, foarte simple de făcut. Împarte totul în paşi, enunţa fiecare pas în parte. De exemplu, îi poţi spune „dă-mi linguriţă, te rog” şi să îi arăţi cu degetul la ce obiect te referi.

Să citiţi împreună cărţi. La această vârstă cărţile li se par copiilor fascinante. În general apreciază cărţile foarte simple, despre obiecte uzuale sau culori. Încearcă mai multe cărţi ca să vezi ce îl atrage. Cere-i să îţi arate, în carte, diverse obiecte.

Să îi răspunzi când bebeluşul „vorbeşte” cu tine, chiar dacă nu ai înţeles nimic din ceea ce ţi-a spus. 

Să repeţi cuvintele bebeluşului, însă cu pronunţia lor corectă. Este adevărat, cuvintele stâlcite de ei sunt foarte distractive, însă încearcă să nu vorbeşti şi tu stâlcit, ci să repeţi iar cuvântul, însă în modul corect.

Să spui numele lucrurilor. Orice ar fi, trebuie să numeşti tot ceea ce te înconjoară, de la legumele pe care le vedeţi în piaţa până la culorile maşinilor din parcare. La fel, este bine şi să descrii acţiunile, să povesteşti despre tot ceea ce faceţi în momentul respectiv.

Mobilitate

Bbelusul tău are din ce în ce mai multă mobilitate. Cel mai probabil se poate ridica în picioare şi poate să facă un pas doi, dacă este susţinut. Se poate târî. Îşi poate folosi degetele cu mai mare precizie.

Ce trebuie să faci?

Să îi pui la dispoziţie jocuri în care trebuie să pună mai multe obiecte într-un coş.

Să îl laşi să mănânce singur, luând cu mânuţa ceea ce îl interesează. Nu trebuie să fie lucruri cu care se poate îneca. Poţi să-i dai legume fierte sau o bucăţică de brânză.

Să îi pui la dispoziţie o cană pentru bebeluşi. Mulţi reuşesc în această perioadă să îşi ia singuri cană şi să bea.

Să stabileşti limite. De la această vârstă copiii încep să înţeleagă ce pot şi ce nu pot face. Cel mai probabil nu vor fi de acord cu tine, însă vor primi mesajul. Aşa că poţi explica de ce nu traversează pe roşu, de ce nu poate să mănânce un covrig în loc de supă etc

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!